Debat

Socialrådgivere til regeringen: Værdighed for vagtsomme øjne kræver investeringer i socialt arbejde

Det er lovende, at regeringen har bebudet en indsats til samfundets udsatte, der baserer sig på værdighed. En sådan indsats kræver ret til hurtig afklaring, mulighed for at bidrage på egne præmisser og en borgerstyret tilgang, skriver Signe Færch og Ditte Brøndum.

Socialrådgivere skal have mere tid til hver enkelte borger, hvis socialpolitikken skal lykkes med at sikre værdighed, skriver Signe Færch og Ditte Brøndum. 
Socialrådgivere skal have mere tid til hver enkelte borger, hvis socialpolitikken skal lykkes med at sikre værdighed, skriver Signe Færch og Ditte Brøndum. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Signe Færch
Ditte Brøndum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi socialrådgivere er ofte ansigtet på det samfund, der møder sociale udsatte, og troen på hver enkelt af dem er en af grundstenene i godt socialt arbejde. Det er afgørende, at vi møder udsatte mennesker med tillid til dem som mennesker og tro på, at de med den rette hjælp og støtte kan komme videre i livet.

Det kræver tid, for der er tale om mennesker, som gennem hele livet har oplevet svigt fra omgivelserne og derfor har en indgroet skepsis over for 'systemet' – en skepsis, vi som socialrådgivere kun kan komme til livs ved at møde dem med tålmodighed, tillid og værdighed.

Derfor er jeg glad for den nye regerings ord og fokus på netop værdighed i regeringsgrundlaget.

Værdighed er også at bidrage

Dansk Socialrådgiverforening lancerede inden valget et udspil med en ny vision for, hvordan vi som samfund møder de mest udsatte med værdighed og samtidig giver dem mulighed for at bidrage og blive en del af fællesskabet.

Jeg håber, at regeringen er med på i højere grad at lade borgerne selv tage styringen

Signe Færch og Ditte Brøndum
Hhv. formand og næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

I modsætning til i dag, hvor lovgivning og arbejdsvilkår ofte står i vejen for at hjælpe og støtte dem bedst muligt, skal udsatte mennesker have ret til blandt andet hurtig afklaring. De skal have mulighed for at bidrage på egne præmisser og efter eget ønske i et udviklingsfleksjob, hvor de får løn for deres arbejde, samtidig med at de får sociale og sundhedsmæssige indsatser.

De skal møde en uddannet socialrådgiver, der har tid og faglighed til at lytte til deres drømme og ønsker, opbygge tillid og samarbejde og mulighed for at tilbyde den rette indsats, hvad enten det er misbrugsbehandling, hjælp til at komme på hospitalet eller en støtte i fogedretten, så man ikke bliver sat ud af lejligheden.

Lad borgene tage styringen

Jeg håber, at regeringen er med på i højere grad at lade borgerne selv tage styringen og være med til at finde løsningerne – sådan som vi for eksempel har set med borgerstyrede budgetter. Og at man vil være åben over for at det, som borgeren har af ønske og drømme for eget liv, ikke altid er det, vi som samfund ønsker.

Hvis regeringen vil sikre mere værdighed for de mest socialt udsatte, skal vi socialrådgivere have tid til at se borgerne i øjnene

Signe Færch og Ditte Brøndum
Hhv. formand og næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Vi socialrådgivere skal have mulighed for selv at vurdere og bevilge, hvad der skal til, for at borgeren kan komme videre i livet – også selvom det er lidt dyrere i begyndelsen.

Og politikerne skal fjerne alle de bureaukratiske benspænd, vi som socialrådgivere møder, og skabe rammerne for at tænke nyt til gavn for borgerne. En god start vil være at vedtage den Lov om en helhedsorienteret indsats (HOI), som allerede er aftalt, og som vil være en langt mere fleksibel lovramme for at hjælpe borgeren og udføre godt gammeldags socialt arbejde.

Hvis regeringen virkelig vil sikre mere værdighed for de mest socialt udsatte, så skal vi socialrådgivere have tid til at se borgerne i øjnene, lytte til deres historier og knytte et fintmasket net af indsatser med tråde fra social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet og civilsamfundet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Færch

Forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
Ba.scient.soc (Roskilde Uni. 2009), socialrådgiver (Professionshøjskolen Metropol 2013)

Ditte Brøndum

Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening
Socialrådgiver

0:000:00