Debat

Thorkild Olesen: Lad mig præsentere de 49.000 mennesker med handicap, der mangler et arbejde

Hvem er alle de mennesker med handicap, der kæmper for at komme ind på arbejdsmarkedet? Og hvad skal vi gøre for, at vi får dem i arbejde? Det giver formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, her nogle bud på. 

Vi står med en enormt god mulighed hvor erhvervslivet og den offentlige sektor råber på arbejdskraft, for selvom man har gigt, adhd eller nedsat hørelse, kan man stadig have ønsket om at være på arbejdsmarkedet, skriver Thorkild Olesen.
Vi står med en enormt god mulighed hvor erhvervslivet og den offentlige sektor råber på arbejdskraft, for selvom man har gigt, adhd eller nedsat hørelse, kan man stadig have ønsket om at være på arbejdsmarkedet, skriver Thorkild Olesen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thorkild Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står med en enormt god mulighed. 

I mange år har vi i handicapbevægelsen haft det som en høj prioritet at få flere mennesker med handicap i job. For selvom man har gigt, adhd eller nedsat hørelse, kan man stadig have ønsket om at være på arbejdsmarkedet.

Temadebat

Hvordan får vi flere personer med handicap i arbejde? 

Der er ganske enkelt ikke nok hænder og hoveder i danske virksomheder, og det kræver politisk handling, lyder kritikken fra flere aktører fra dansk erhvervsliv, som efterspørger en mere ambitiøs finanslov til at løfte arbejdsudbuddet.

Samtidig kalder Danske Handicaporganisationer det ”et selvmål”, hvis gruppen af ledige personer med funktionsnedsættelser stadig tæller 49.000 næste år – mennesker, som alle står klar til at tage et arbejde.

Hvordan kan kommunerne for eksempel bedst muligt hjælpe personer med handicap i arbejde, og hvad er grunden til den store variation i jobcentrenes praksis? Mangler der viden om og redskaber til screening af handicap, kvalifikationer og uddannelsesniveau? Og hvad mangler politikerne at få taget livtag med for at løse udfordringen?  

Altinget Social spørger de næste uger, hvilke tandhjul der bør skrues på for, at flere personer med handicap kommer i arbejde.  

Ønsker du at deltage i debatten, så skriv til [email protected].

Lige nu råber erhvervslivet og den offentlige sektor på arbejdskraft. Det er svært at åbne avisen eller de sociale medier uden at høre om rekrutteringsproblemer. Virksomhederne mangler hænder. 

Nu mangler vi bare at se, at mennesker med handicap også bliver set som en del af løsningen på det problem. For vi giver hellere end gerne en hånd med – selvom nogle af os måske mangler en.

Klar til arbejde inden for to uger

Der står omkring 49.000 ledige med handicap klar til at tage et arbejde inden for to uger, viser vores beregninger fra november på baggrund af tal fra en VIVE-undersøgelse om handicap og beskæftigelse.

De 49.000 består af mennesker med forskellige handicap og arbejdsvilkår. Nogle kan arbejde fuld tid på almindelige vilkår, mens andre kan arbejde fem timer om ugen med noget støtte. Nogle har for eksempel et synligt og fysisk handicap, imens andre har et psykisk og usynligt handicap.

Fælles for dem er, at de brænder for at komme ind på arbejdsmarkedet og bidrage med det, de kan. Men hvis vi skal have så mange som muligt i job, kræver det forskellige tiltag. Dem vil jeg folde ud her. 

Hvem er de 49.000?

1. Der er ledige på dagpenge og jobparate på kontanthjælp, som har et handicap.

Det er eksempelvis Signe, der er kandidatuddannet. Selvom hun har cerebral parese, søger hun fuldtidsstillinger, fordi hun kan og vil arbejde 37 timer om ugen og bruge de kompetencer, hun har.

Vi giver hellere end gerne en hånd med – selvom nogle af os måske mangler en.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Nogle af de ledige som Signe vil have brug for tilpasninger, hjælpemidler eller støtte, imens andre vil kunne klare sig uden. Og det er tit fordomme og ubegrundede bekymringer, der skræmmer arbejdsgivere.

Den barriere skal fjernes.

Løsningen for at få flere i den her gruppe i arbejde, er blandt andet at få kommuner og jobcentre til at prioritere indsatsen med at få ledige med et handicap i arbejde. Samtidig skal vejen for arbejdsgiveren også lettes, når de ansætter personer med handicap med behov for støtte. Det kunne for eksempel være ved at kommunerne garanterer arbejdsgiveren, at hjælpemidler, støtte eller tilpasninger på arbejdspladsen nemt falder på plads for dem.

2. Der er mange personer visiteret til et fleksjob, der forsøger at komme ind på arbejdsmarkedet.

I øjeblikket er fleksjobledigheden meget højere end den almindelige ledighed. Ledigheden blandt landets fleksjobbere ligger på hele 14,7 procent, viser tal fra august 2021. 

En fleksjobber, der er kommet i arbejde, er eksempelvis Lene. På grund af sin blødersygdom bliver hun nemt udtrættet og må nogle gange hvile sig over 12 timer i døgnet. Men i ni timer om ugen arbejder hun i hjemmeplejen på præcis samme præmisser som sine fuldtidsansatte kolleger. Her kører hun blandt andet ud til de ældre med medicin og for at hjælpe. 

Selvom arbejdsevnen ikke er til 37 timer om ugen, er kolleger og ansatte som Lene alligevel en kæmpe ressource. Og derfor vil alle vinde på, at flere som hende kom i job.

Det kan blandt andet ske ved, at det gøres til et politisk mål i de nye byråd og beskæftigelsesudvalg at få flere af sine borgere visiteret til et fleksjob i arbejde.

På kommunalt niveau er der enorme forskelle på fleksjobledigheden. Derfor er det også oplagt, at kommunerne med høj ledighed kigger til de kommuner, der er gode til at få fleksjobbere i arbejde. Hvilke konkrete indsatser gør de for eksempel vest på i Middelfart? Det kunne Nyborg Kommune undersøge, der har en tæt på dobbelt så høj ledighed som Middelfart på fleksjobområdet.

På kommunalt niveau er der enorme forskelle på fleksjobledigheden. Derfor er det også oplagt, at kommunerne med høj ledighed kigger til de kommuner, der er gode til at få fleksjobbere i arbejde. 

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Samtidig kunne det også være et godt tiltag, hvis man gav ledige fleksjobbere ret til en personlig jobformidler. Altså en person med særlig viden om handicap, fleksjob og det lokale arbejdsmarked, som den ledige kunne få hjælp og sparring af. 

Desuden vil en holdningsændring samt øget viden om fleksjobbere hos arbejdsgiverne også hjælpe ledighedsprocenten ned. Det kunne nævnes eksplicit i stillingsopslag, at fleksjobbere kunne søge. Og man kunne se mulighederne i at dele stillinger ud på tre personer i stedet for en enkelt.

3. Førtidspension kan også være en vej ind på arbejdsmarkedet for nogle mennesker med handicap. Det er en myte, at førtidspension er lig med et liv uden for arbejdsmarkedet. Der findes mange, der gerne vil bidrage, selv om det kun er et mindre antal timer om ugen på særlige vilkår. 

En af dem er Gert. For nogle år tilbage blev han tildelt førtidspension på grund af bipolaritet. Men da det er blevet bedre de seneste år, føler han sig nu klar til at arbejde nogle timer om ugen. Lige nu er det omkring ti.

Vi mener, at der skal gøres en aktiv indsats for at få flere på førtidspension i mindre job. 

Læs også

Når der om lidt skal forhandles om justering af reformen om fortidspension og fleksjob, er det oplagt at se på, hvordan man i højere grad kan se førtidspensionister som en mulig ressource for arbejdsmarkedet. Det kunne for eksempel ske ved at forpligte jobcentrene til at være mere aktive i forhold til at understøtte de førtidspensionister, der ønsker at arbejde, med at komme i arbejde.

Hvor der er vilje, er der ledige

For os med et handicap er det et livsvilkår, og på mange arbejdspladser er det allerede noget, man håndterer på en fin måde. Ligesom der på arbejdspladserne også er forældre, der skal på barsel eller skal gå senest 15.30, fordi de skal hente børn. Eller når en medarbejder rammes af sygdom og må arbejde mindre i en periode eller holde flere pauser.  

Det kan altså allerede i dag lade sig gøre at have mennesker ansat, der har nogle forskellige livsvilkår.

Mange af de omkring 49.000 ledige med handicap vil sagtens kunne have et arbejde med ansvar, vagtplaner, kolleger og frokostpauser uden hjælp fra store politiske reformer. Det kræver mest af alt, at viljen og lysten til at se muligheder frem for begrænsninger i de her mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00