Tiltag mod vold på bosteder er på trapperne

VOLD: Regeringen forventer at lancere nye tiltag til forebyggelse af vold på bosteder i denne måned. Socialdemokratiet, FOA og SIND håber på en ny institutionstype, mens Dansk Folkeparti afviser. Flere sengepladser, lyder kravet herfra.

Center Lindegården i Roskilde, hvor en medarbejder&nbsp;blev stukket ihjel af en patient i&nbsp;marts 2016. Nu barsler regeringen med en række tiltag, som skal dæmme op for volden på bosteder.&nbsp;<br>&nbsp;
Center Lindegården i Roskilde, hvor en medarbejder blev stukket ihjel af en patient i marts 2016. Nu barsler regeringen med en række tiltag, som skal dæmme op for volden på bosteder. 
 
Foto: Claus Bech/Scanpix
Tyson W. Lyall

Vi skal ikke præsenteres for et ønske om analyse, ekspertkommissioner, udvalg eller andet. Vi har allerede fuldstændig styr på situationen, og det er helt åbenlyst, hvad regeringen skal komme med: løsninger

Dennis Kristensen
Formand, FOA
Fakta
Om vold mod ansatte på botilbud:
Antallet af anmeldte voldsepisoder til Arbejdstilsynet lå i 2014 på det højeste niveau siden 2005.  

Mellem 2011 og 2014 skete der en kraftig stigning i antallet af sager, hvor Arbejdstilsynet gav påbud eller på anden vis reagerede på problemer med vold på bosteder for psykisk syge.  

Fra kun at reagere på hver 14. besøgte institution i 2011 pålagde eller vejledte Arbejdstilsynet i 2014 en fjerdedel af de 388 besøgte institutioner i at ændre eller følge praksis omkring forebyggelse og håndtering af voldsepisoder.  

En tværgående analyse af 10 sager om vold på botilbud og forsorgshjem viste i maj 2016, at borgerne i alle de 10 tilfælde viste synlige tegn på stress forud for voldsepisoden. Analysen viste også, at kommunerne ikke i tilstrækkelig grad udformede handleplaner for borgerne.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet, maj 2016

Indsatsen mod vold på socialpsykiatriske bosteder skal styrkes, mener både regeringen, oppositionen og en lang række aktører på området.

Mens sundhedsministeriet oplyser, at det fortsat er planen, at regeringen kommer med en række forebyggende tiltag i slutningen af august, er det endnu sparsomt med oplysninger om arbejdet fra de to involverede ministre, social- og indenrigsministeren og sundhedsministeren.

Hos de politiske og faglige aktører ser ønskesedlerne til arbejdet ganske forskellige ud.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00