Debat

Unicef til kommuner: I glemmer at lytte til børnene

DEBAT: Ifølge FN's Børnekonvention har børn ret til at blive hørt i alle forhold, der vedrører dem. Men hver fjerde kommune inddrager hverken børn eller børneorganisationer. Myndighederne skal huske, at det er deres pligt at få barnets synspunkter frem, skriver Steen M. Andersen. 

Mange kommuner inddrager ikke børn, selvom de ifølge FN's Børnekonvention har ret til at blive hørt i alle forhold, der vedrører dem.
Mange kommuner inddrager ikke børn, selvom de ifølge FN's Børnekonvention har ret til at blive hørt i alle forhold, der vedrører dem.Foto: /ritzau/Cicilie S. Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen M. Andersen
Generalsekretær i UNICEF Danmark

”Bare fordi vi måske ikke altid er lige så kloge som de voksne, er vi stadig personer, som har brug for at blive hørt. Det er ikke kun de voksne, der skal tale.”

Sådan lød det fra Vár Àrnadottìr, som går i 5. klasse på Paradisbakkeskolen i Nexø, da hun for nylig var til UNICEF Danmarks første børnetopmøde i FN Byen i København. Her deltog hun sammen med 300 andre børn og voksne for at diskutere børns rettigheder, herunder deres ret til at blive hørt.

For børn bliver ikke altid hørt i sager, der vedrører dem.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Husk FN’s Børnekonvention
En rundspørge foretaget af UNICEF Danmark viser, at en ud af fire kommuner hverken inddrager børn eller rådfører sig med børneorganisationer. Men børn har ifølge FN’s Børnekonvention ret til at blive hørt i alle forhold, der vedrører dem. Konventionen forpligter myndighederne til at sørge for, at barnets synspunkter kommer frem. De kan ikke bare vente på, at barnet udtaler sig, og det gælder også i kommunerne.

Derfor er det skuffende, at en ud af fire kommuner ikke lytter til børn i sager, der er relevante for dem, eller rådfører sig med børneorganisationer, der kan tale på børns vegne. Vores erfaring i UNICEF Danmark viser nemlig, at der kommer en masse gode forslag og fremadskuende ideer frem, når børn bliver hørt.

Børn er eksperter i deres eget liv, og derfor skal vi lytte til dem i beslutninger, der påvirker deres hverdag.

Steen M. Andersen
Generalsekretær i UNICEF Danmark

De voksnes pligt at lytte til børnene
Børn er eksperter i deres eget liv, og derfor skal vi lytte til dem i beslutninger, der påvirker deres hverdag. Det betyder ikke, at børn skal bestemme alt. Det handler alene om, at børn skal have lov til at sige deres mening i sager, der vedrører dem. Det giver mening at spørge børnene om indretningen af en ny legeplads, ligesom det giver mening at spørge de unge om, hvilke kulturelle arrangementer der kan gøre det mere indbydende for dem at være unge i deres kommune.

Derfor håber vi, at de kommunalpolitikere, som bliver valgt 21. november, vil følge de råd, som vi har sendt ud til alle byrådskandidaterne i denne uge, og at de vil være med til at styrke indsatsen i deres kommune for at lytte mere til børnene.

For alle børn har en stemme, og vi voksne skal sørge for, at den bliver hørt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen M. Andersen

Direktør, FCG Global Goals, rådgiver, Steen Andersen Consult, bestyrelsesformand, Bryd Tavsheden og Influenter A/S, næstformand, Gerlev Idrætshøjskole
cand.mag. i historie og engelsk (Københavns Uni. 1982)

0:000:00