Vibe Klarups corona-dagbog: "Nu slår coronavirussen kassetænkningen i stykker"

JOURNAL: Vibe Klarup er som formand for Rådet for Socialt Udsatte helt tæt på coronavirussens indflydelse på livet for landets socialt udsatte. Læs hendes dagbog om socialområdets bekymringer og løsninger på coronakrisen hver dag på Altinget Social.

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Torsdag 19. marts kl. 14.44:
Der er fortsat uafklarede bekymringer derude. Bedst eksemplificeret ved, at aktørerne på Vesterbro i København i dag har et opråb i Politiken. Deres bekymringer handler om, hvad de skal gøre med syge hjemløse. Hvad gør man med isolation og karantæne for de aktive stofbrugere eller psykisk syge? Og hvordan finder man ud af, om de har corona, når man ikke tester dem?

Det er vigtigt at huske på, at mange af borgerne ikke er faste brugere af sundhedsvæsenet af én årsag. Nemlig at der kan være vilkår  i deres liv eller i deres mentale helbred, der gør det svært for dem simpelthen at være på et hospital. Det er stadig en uløst situation.

Det er i virkeligheden nogle ret præcise spørgsmål, der rejses, som er målrettet sundhedssystemet. Man kan ikke bare tvinge borgere til at være bag lukkede døre for eksempel. Og hvad gør man så? Den slags spørgsmål skal adresseres i sundhedsvæsenet. Hele problemstillingen med de socialt udsatte, som jeg har nævnt, er jo i virkeligheden et opråb til sundhedsmyndighederne om at huske at få lavet meget klare anvisninger af, hvordan og hvem der skal håndtere dem, der ikke bare gør, hvad myndighederne siger. Eksempelvis fordi de kan være utrygge ved at lade sig indlægge, fordi de går op i, om der er sikkerhed for, at de kan få stofbehandling undervejs.

Dokumentation

Sådan gør vi
Hver dag taler journalist på Altinget Social Simon Lessel med Vibe Klarup, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, de socialt udsattes officielle talerør.

Uddrag fra telefonsamtalerne skrives sammen til en dagbog over coronakrisens udvikling på socialområdet.

I de kommende dage kan du derfor læse mere om, hvilke bekymringer for coronavirussen, der præger udsatte borgere som hjemløse, prostituerede og stofbrugere. Samtidig vil dagbogen sætte fokus på de nye tiltag, der sættes i værk for at inddæmme coronakrisen, og de eventuelt nye initiativer, der opstår på gadeplan som modsvar på coronavirussens udvikling.

Rådet for Socialt Udsatte er af social- og indenrigsminister Astrid Krag udpeget som bindeled mellem regeringen og organisationer, der arbejder med udsatte. Rådet skal indsamle og videregive organisationernes bekymringer om coronavirussen til ministeren, som dernæst vil tage stilling til eventuelt nye tiltag. Det kan du læse mere om her.


0:000:00