Dansk forsker skal hjælpe astronauter i rummet og patienter på jorden

Læge, Ph.d. Lonnie Grove Petersen, 36 år, har fået en bevilling på 2,6 mio. fra Det Frie Forskningsråd Sundhed og Sygdom. I samarbejde med forskere fra NASA skal hun ved University of California og Johnson Space Center forske i måder at regulere hjernetryk hos såvel astronauter i rummet som patienter på jorden. 

Julie Lundbek

Læge, Ph.d. Lonnie Grove Petersen, 36 år, skal forske i at gøre livet lettere for astronauter såvel som patienter, der har forhøjet tryk i hjernen. 

Patienter med forhøjet tryk i hjernen udviser nemlig mange af de samme symptomer som astronauter i rummet: Hovedpine, nedsat syn og væskeophobning bagerst i øjet. Og behandlingen er svær og ofte ineffektiv, blandt andet fordi man ved for lidt om de mekanismer, der regulerer hjernetrykket.

I de senere år har hun arbejdet med hjertepatienter og i akutmodtagelser i Region H, og selvom hun flytter til USA, holder hun den tætte forbindelse: De kliniske forsøg skal gennemføres på Rigshospitalet. Bl.a. vil hun teste en metode, som efterligner effekten af tyngekraft ved at trække blod og væske ned i ben og bughule, hvilket muligvis kan hjælpe såvel astronauter i rummet som patienter på jorden med at normalisere tryk og væske-dynamik. 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00