Mental sundhed efter krisen: "Nogle borgere bliver svære at hive tilbage i fællesskabet"

PSYKOLOGI: Folkesundhed har været reduceret til et spørgsmål om smitterisiko de seneste måneder. Coronakrisen har imidlertid lært os, at vores mentale sundhed er afhængig af fællesskaber. Det var et af budskaberne fra panelet i en debat på Altingets sommermøde.

"Vi er sociale væsener af natur, og det er i vores fællesskaber, vi henter støtte. Den viden er blevet meget tydelig de seneste måneder."

Det sagde Vibeke Koushede, institutleder på Institut for Psykologi, Københavns Universitet, på Altingets sommermøde torsdag. 

"Under krisen har flere af os på egen krop mærket det, som vi ved fra forskningen. Nemlig at det er vigtigt at have noget at stå op til," fortsatte hun.

"Jeg håber, den kropslige erfaring vil hjælpe til at skabe forståelse for dem, der hver dag mærker den."

Forskellige erfaringer
Coronakrisen er blevet beskrevet som en fremkaldervæske, og et alsidigt panel tog fat i diskussionen af, hvad den har fremkaldt, når det handler om mental sundhed og psykisk trivsel.

Paneldeltagerne rummede blandt andet repræsentanter fra de faglige organisationer og eksperter inden for psykologi.

Debatten viste, at erfaringerne fra krisens indvirkning på arbejdslivet spænder vidt. Nogle har nydt at arbejde mere hjemme, mens andre har været præget af et savn efter sparring og samvær med kolleger. Medlemmerne i FOA har ifølge forbundsformand Mona Striib bekymret sig om smitterisiko og tidspres, mens medlemmer i Djøf ifølge næstformand Sara Vergo af og til har følt sig overset:

"Der har nogle gange været en stemning af, at 'nu kan vi endelig koncentere os om kerneopgaven, for nu er djøfferne sendt hjem'," sagde hun.

Fået det værre
Endelig var der i panelet en udbredt fornemmelse af, at krisen kan være med til at skubbe en gruppe mennesker ud over kanten. 

"Vi ser nogle ret dramatiske negative effekter," sagde generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.

Han fortalte om en undersøgelse, som viser, at 70 procent af dem, der havde det svært før krisen, har fået det værre.

"Det er folk, som har selvisoleret sig, og som ikke kommer ud af den isolation nu, selvom samfundet åbner op igen. Fordi de er blevet bange. De bliver svære at hive tilbage i fællesskabet," sagde han og slog fast, at det i den kommende tid bliver afgørende, at civilsamfundet rækker ud og støtter.

Forrige artikel Kæmpe dyk i sygehusenes aktiviteter: Kæmpe dyk i sygehusenes aktiviteter: "Meget store konsekvenser for rigtig mange mennesker" Næste artikel Aids i coronakrisens tid: Aids i coronakrisens tid: "Folk har stadig sex under pandemier"