Debat

Statsministerens "read my lips"-tale

DEBAT: Det er glædeligt, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sin åbningstale så klart siger, at regeringen ønsker et sundhedsvæsen, hvor der er fri, lige og gratis adgang for alle til behandling af højeste kvalitet til tiden, skriver Lægeforeningens formand Jens Winther Jensen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Jens Winther Jensen
Formand for Lægeforeningen 

Statsministeren maner rygterne om en opdeling af sundhedsvæsenet i en A- og B-sektor i jorden med så klare ord, at det næsten minder om den berømte skattetale af daværende præsident Bush Senior: "Read my lips, no more taxes."

Anders Fogh Rasmussen er kendt for at være meget ordholdende, og derfor ser vi frem til, at denne klare opbakning til de bedste elementer af den danske model i praksis kommer til at hænge sammen med den førte politik. Det er svært at få logik i, at statsministeren samtidig bebuder, at det udvidede frie sygehusvalg med den firkantede ventetidsgaranti på én måned automatisk bliver genindført fra 1. juli 2009.

Sandheden er, at den netop ikke stiller alle lige. Den ligestiller patienter med en diagnose, hvor der er et behandlingstilbud i den private sektor eller i udlandet, og det er bestemt ikke tilfældet for alle. Vi ønsker også et udvidet frit sygehusvalg, men det skal gælde for alle, og det skal være gradueret, efter hvor alvorlige sygdomme er. Mange patienter skal hurtigere i behandling, og der har garantierne på kræft- og hjerteområdet vist vejen.

Det forudsætter også, at der skabes lige vilkår mellem offentlig og privat sektor, så vi får ét sammenhængende sundhedsvæsen. Vi har hæftet os ved, at regeringens minister for sundhed og forebyggelse for nylig har udtalt, at han ikke ser noget problem i, at den private sektor kommer til at fylde halvdelen af sundhedsvæsenet, men han har også bebudet et udspil om, hvordan der skabes lige vilkår. Vi ser frem til et forslag, der lever op til regeringens klare programerklæring.

I øvrigt noterer vi, at statsministeren i åbningstalen flere gange nævner kvalitet. Det er glædeligt. Der er behov for at dreje det ensidige fokus på produktion til et større fokus på kvalitetsudvikling i det danske sundhedsvæsen. Anders Fogh Rasmussen nævner selv i åbningstalen, at hospitalerne årligt gennemfører 130.000 operationer flere end for syv år siden. Nu må det være tiden at indføre incitamenter, der ikke blot belønner antallet af behandlinger, men også kvaliteten. Det er også glædeligt, at regeringen i disse krisetider fastholder den høje prioritering af sundhedsområdet og kommende investeringer i nye topmoderne sygehuse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Winther Jensen

Direktør, Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, fhv. koncerndirektør, Region Syddanmark
cand.med. (Aarhus Uni. 1996), speciallæge i anæstesiologi og intensiv medicin (Aarhus Universitetshospital 2004), Master of Public Health (Harvard University 2021)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00