Sundhedsministerens første år

SUNDHEDSMINISTEREN: Jakob Axel Nielsen (K) har været minister i et år, og endnu en aktør giver sin vurdering af, hvordan det første år er gået.
Maria Dalby
Sekretariatsleder for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Beth Lilja:


Hvordan er det første år gået?
Da Jakob Axel Nielsen blev udnævnt til sundhedsminister, havde vi håbet, at han ville tage patientsikkerheden lige så alvorligt, som han tog trafiksikkerheden, da han var transportminister. Ministerens udfordring er ikke blevet mindre: Sammenlignet med de knap 400, der årligt dræbes i trafikken, skades 10 pct. af patienterne på landets sygehuse, og det vurderes, at 5.000 patienter årligt dør af utilsigtet skade.

Derfor var det uheldigt, at ministeren kort efter sin tiltrædelse udsatte både Den Danske Kvalitetsmodel og udvidelsen af rapporteringssystemet for utilsigtede hændelser. Det sendte et signal om, at ministeren sætter fokus på økonomi og produktivitet på bekostning af kvalitet og sikkerhed.

Nu har ministeren så fået rapporteringssystemet på finansloven, og det ser ud til at blive fremsat inden årsskiftet. Derudover er ministeren også begyndt at tale om patientsikkerhed og behovet for at lære af fejl og utilsigtede hændelser. Det viser, at sundhedsministeren rykker i den rigtige retning. Lad os håbe der er tale om en stabil og accelererende udvikling.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00