Der mangler fokus på hiv

HIV: Folketingets sundhedspolitikere er enige. Der skal gøres meget mere for at oplyse om faren for hiv. Men de tror alligevel ikke helt på, at det hjælper.
En norsk hiv-kampagne gør opmærksom på folks fordomme om hiv-smittede.
En norsk hiv-kampagne gør opmærksom på folks fordomme om hiv-smittede.
Maria Dalby

Der er ikke noget niveau for smittede, som er fornuftigt. En er en for mange. Samfundsmæssigt er det en enorm udgift at behandle folk, og rent menneskeligt, så forringer det livskvaliteten så markant, så vi er forpligtet til at gøre noget ved problemet.

Karl Bornhøft
Forebyggelsesordfører for SF
Næsten hver dag får en dansker hiv. Det er en sørgelig udvikling, mener Folketingets sundhedspolitikere. Tallet er nemlig stigende. 307 fik hiv i 2007, det er 62 flere end i 2006.

"Jeg blev selv overrasket, da jeg fandt ud af, hvor mange der bliver smittet. Især fordi det jo er svært at blive smittet. Men der er blevet gjort alt for lidt. Men det er et generelt problem, hvor flere kønssygdomme er voksende," siger Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

"Vi har desværre sat tempoet alt for meget ned, når det handler om at oplyse om sygdommen. Det må vi erkende. Oplysningen om sygdommen skal ind i den daglige drift, og ikke være en særlig indsats i år," siger Karl Bornhøft, der er forebyggelsesordfører ved SF.

"Det er jo et udtryk for, at vi hele tiden skal have fokus på det i vores forebyggelsesindsats, som nu ligger ved landets kommuner. Det er oplysning, der skal til," siger Birgitte Josefsen, der er sundhedsordfører for Venstre.

Dokumentation

En stor andel af de homoseksulle dyrker fortsat usikker sex:
Undersøgelsens centrale resultat er at 33 pct. af svarpersonerne har haft usikker sex inden for det seneste år. Samtidig viser en analyse, at andelen af mænd, som har haft usikker sex, er steget med 20-30 pct. siden den seneste sexlivsundersøgelse i 2002. Dette peger på behovet for en fortsat forebyggelsesindsats i denne målgruppe.

Ubeskyttet sex
59 pct. af de homoseksuelle mod 48 pct. af de biseksuelle havde haft ubeskyttet analsex.

Kilde: sexlivsundersøgelsen 2006.

Hiv 2007
I 2007 blev der anmeldt 307 nypåviste tilfælde af hiv-infektion.

 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00