Anbefalinger syltet i flere år

SVANGREOMSORG: Jordemoderforeningen undrer sig over, at anbefalinger, der lå klar i juni 2007, stadig ikke er meldt ud. Nu siger Sundhedsministeriet, at det er lige på trapperne.
Jordemoderforeningen efterlyser anbefalinger, der har været klar siden 2007.
Jordemoderforeningen efterlyser anbefalinger, der har været klar siden 2007.Foto: Colourbox.com
Maria Dalby

Vi lever jo i et fagligt vakuum. De vejledninger, der er på området nu, er udhulet. De er 10 år gamle, og der er sket meget siden dengang. Så sent som i går fik jeg at vide, at nu mangler der kun et møde, og at det formentlig snart er på plads. Men det er desværre ikke første gang, jeg har fået præcis den besked.

Lillian Bondo
Formand for Jordemoderforeningen
Det er ikke den enkelte gravide, det går ud over. Men det er hele arbejdet med at give bedre svangreomsorg, der påvirkes af, at de færdige anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen nu har ligget stille siden 2007.

"Lige nu venter vi på, at anbefalingerne bliver meldt ud. De ligger færdige fra SST, men DUT-siden er endnu ikke blevet afklaret. Sundhedsministeriet, regionerne og kommunerne mangler at få afklaret økonomien omkring anbefalingerne, og fra vores synspunkt, ja, så kan det kun gå for langsomt," siger Lillian Bondo, der er formand for Jordemoderforeningen.

Mange undskyldninger
Der har været nok af undskyldninger for, at anbefalingerne endnu ikke er udmeldt. Men Sundhedsstyrelsen sendte i juni 2007 deres endelige høringssvar. Og nu meddeler Sundhedsministeriet så, at det er lige på trapperne, men et nærmere bestemt tidspunkt kan de ikke komme med.

"Vi lever jo i et fagligt vakuum. De vejledninger, der er på området nu, er udhulet. De er 10 år gamle, og der er sket meget siden dengang. Så sent som i går fik jeg at vide, at nu mangler der kun et møde, og at det formentlig snart er på plads. Men det er desværre ikke første gang, jeg har fået præcis den besked," siger Lillian Bondo.

Derfor har hun kun et fagligt juleønske: "Mit juleønske fra sundhedsministeren er, at han udsender anbefalingerne!

0:000:00