Strejke ophæver behandlingsgaranti

NYHED: Sundhedsministeren erkender, at strejken ophæver behandlingsgaranti. Han forventer, at puklen først er væk efter jul.
Foto: Rasmus Flindt/Altinget.dk
Maria Dalby

Det udvidede frie sygehusvalg er en ret til at skifte behandlingssted. Det er jo ikke en ret til at få behandling, hvis den ikke findes.

Jakob Axel Nielsen (K)
Sundhedsminister
Fakta

Ca. 97.000 behandlinger stod de private sygehuse og klinikker for i hele 2007. Det svarer til ca. halvdelen af de aflysninger, som strejken har medført.

Danskerne har ingen garanti for behandling frem til jul. Sundhedsministeren erkender, at danskerne kun kan bruge det udvidede frie sygehusvalg til at vente.

"Det udvidede frie sygehusvalg er en ret til at skifte behandlingssted. Det er jo ikke en ret til at få behandling, hvis den ikke findes. Når systemet strejker, så er der en meget meget stor behandlingsmulighed, som er væk. Det betyder selvfølgelig, at det indhold, som det frie sygehusvalg normalt har, det er væk. Men man skal ikke suspendere muligheden for at gå til det private," siger Jakob Axel Nielsen (K).

Private kun en lille del af løsning
Men han erkender samtidig, at det kun er en meget lille del af behovet, som de private sygehuse kan dække, og at der derfor vil blive tale om en prioritering af patienterne. Som han dog ikke vil blande sig i.

0:000:00