Ulighed i hjerteundersøgelser

BEHANDLING: Kvinder får færre KAG-undersøgelser end mænd i forbindelse med blodprop i hjertet. Og patienter, der bor langt fra et hjertecenter, er også dårligere stillet end dem, der bor tæt på.
Hvis man bor på Blegdamsvej ved siden af Rigshospitalet eller tæt på et hjertecenter er der langt større sandsynlighed for, at man efter en blodprop i hjertet får en KAG-undersøgelse, end hvis man bor langt væk. KAG-undersøgelsen er med til at fastslå, om en hjertepatient har behov for medicinsk behandling, en ballon eller en bypassoperation.

Godt 80 procent af de indlagte mænd, som bor tæt på et hjertecenter, får en KAG-undersøgelse inden for to måneder, mens det gælder for under 60 procent af de indlagte kvinder, der bor langt væk.

Det er vigtigt, at patienterne undersøges uafhængigt af, om de bor tæt på eller langt væk, og uafhængigt af deres køn, mener Anders Hvelplund fra Institut for Folkesundhed, der er én af lægerne bag undersøgelsen af de 25.000 patienter, der i 2005-07 blev indlagt på ét af de fem store hjertecentre med en blodprop eller tegn på én.

"Man kan først afgøre behovet og formen for behandling efter en undersøgelse," siger Anders Hvelplund.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00