Haarder i samråd om sundhedsuddannelser

FRAFALD: Socialdemokraterne forstår ikke undervisningsministerens modstand mod at indføre et tiltag, som Danske Regioner mener vil afhjælpe problemerne med frafald på sundhedsuddannelserne.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Jeg deler samtidig Danske Regioners vurdering af, at praktikholdene bliver bedre, når pengene direkte følger eleverne.

Christine Antorini
Uddannelsesordfører, S
Fakta
Sagen kort

Praktikstederne får i dag refunderet udgifterne til deres praktikanter fra regionen eller kommunen. Den enkelte region og kommune får penge fra staten ud fra, hvor mange praktikanter deres institutioner samlet set har.

Det vil Danske Regioner have ændret, så pengene fremover direkte fra staten bliver kanaliseret til den arbejdsplads, hvor de enkelte praktikanter er.

KL er imod at ændre på den nuværende praksis, de vurderer, at praktikanterne er glade for at være i praktik på de kommunale arbejdspladser. Modsat regionerne mener KL, at de studerende i langt højere grad dropper ud under skoleopholdene.

Bruges andre steder i dag

Regionernes forslag - som kaldes refusionstaxameter-princippet - bruges allerede for studerende i praktik på jordemoderuddannelsen og hos fysio- og ergoterapeuterne.

Regionerne ønsker, at taxameter-princippet skal gælde for alle de sundhedsfaglige mellemlange videregående uddannelser, nemlig sygeplejerske-, radiograf-, bioanalytiker-, samt ernærings- og sundhedsuddannelserne.

Alle argumenter skal på bordet. Det bliver dagsordenen for det samråd, som Socialdemokraterne nu indkalder undervisningsministeren til i Folketingets Uddannelesudvalg.

Modsat undervisningsminister Bertel Haarder (V) er Christine Antorini (S) meget positiv over for Danske Regioners ønske om, at alle praktiksteder på sundhedsområdet fremover skal direkte skal modtage refusion for udgifterne til praktikanterne. Det skal være i stedet den nuværende praksis, hvor pengene først lander i regions- og kommunekasserne.

"Jeg kan forstå, at undervisningsministeren afviser regionernes forslag, fordi han ikke vil have forskellige refusionsmodeller. Men den metode, regionerne foreslår, bliver jo allerede brugt på nogle sundhedsuddannelser," siger Christine Antorini og peger på jordmoder- og fysioterapeutuddannelserne.

Christine Antorini har været opmærksom på striden i et stykke tid, men har nu besluttet at tage sagen op, efter Altinget skrev om emnet i sidste uge.

0:000:00