Politisk opbakning til hjerneoperationer på fede mennesker

FEDMEOPERATION: Der er bred opbakning blandt Folketingets sundhedsordførere til at foretage hjerneoperationer på ekstremt fede mennesker. Men Klavs Birkholm fra Etisk Råd er stærkt skeptisk.
Et flertal af Folketingets sundhedsordførere er enige om, at en operation af ekstremt overvægtige er en god idé.

Operationen består af et indgreb, hvor man indopererer elektroder i hjernen og en art pacemaker i brystet. På den måde kan appetiten nedsættes, og trangen til overspisning forsvinder.

Sundhedsordførerne fra DF, V, K og S er positive over for operationen. Dog skal operationen være den sidste udvej.

"Det er ikke en metode, man skal bruge i flæng," siger Birgitte Josefsen, der er Venstres sundhedsordfører.

Klavs Birkholm fra Etisk Råd er skeptisk over for den positive holdning fra politikernes side. Han tror ikke, at politikerne har sat sig ordentligt ind i eksempelvis risici ved indgrebet.

Klavs Birkholm sidestiller indgrebet med "det hvide snit".

"Man fremkalder nogle personlighedsforandringer hos patienterne, når man sætter strøm på elektroderne." Sådan lyder udmeldingen fra Klavs Birkholm, der er medlem af Etisk Råd, til Jyllands-Posten.

"Nogle personlighedsforandringer, som man egentlig ikke rigtig ved, hvad er. Vi ved, at vi i det her tilfælde kan reducere appetitfølelsen, men der er også en masse andre følgevirkninger," siger Klavs Birkholm fra Etisk Råd. Han understreger over for Jyllands-Posten, at han udtaler sig som enkeltperson og ikke på rådets vegne.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00