Socialt udsatte diskrimineres i sundhedsvæsenet

DISKRIMINATION: Socialt udsatte føler sig så dårligt behandlet i sundhedsvæsenet, at flere holder sig væk, selv om de lider af psykiske, fysiske og sociale problemer.
Mette Frederiksen (S) forlanger, at der straks iværksættes tiltag, der kan løse problemerne med diskrimination i sundhedsvæsenet.
Mette Frederiksen (S) forlanger, at der straks iværksættes tiltag, der kan løse problemerne med diskrimination i sundhedsvæsenet. Foto: colourbox.com

"Alle har krav på medmenneskelig behandling i sundhedsvæsenet". Sådan lyder det fra indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V). Alligevel føler mange socialt udsatte sig dårligt behandlet, når de møder op hos deres praktiserende læger eller på hospitaler og skadestuer. Nogle socialt udsatte føler sig så forulempede, at de ligefrem fravælger at søge hjælp i sundhedsvæsenet, selv når de lider af fysiske, psykiske og sociale problemer. Det viser en undersøgelse foretaget af Rådet for Socialt Udsatte.

Sundhedsvæsenet skal rumme alle
På baggrund af rapportens resultater havde Socialudvalget indkaldt tre ministre til samråd herunder Karen Ellemann og ministeren for sundhed og forebyggelse Jacob Axel Nielsen (K). Jacob Axel Nielsen slog også fast, at sundhedsvæsenet skal rumme alle, men han erkender at, det er en stor udfordring - en udfordring, der altid vil være til stede. På samrådet kom det frem, at der findes tilfælde, hvor en praktiserende læge har nægtet at behandle en socialt udsat patient. Jacob Axel Nielsen har ikke kendskab til den konkrete sag, men han understreger, at praktiserende læger skal behandle alle patienter.

Savner konkrete tiltag, der virker her og nu
Socialordfører Mette Frederiksen (S) kunne ikke umiddelbart spore konkrete nye tiltag for at komme problemerne til livs. Hun mener, at ministrene skal erkende, at der er problemer med diskrimination af socialt udsatte i sundhedssektoren.

"Langt hovedparten af læger og sygeplejersker opfører sig ordentligt, men rapporten oplyser, at der er udsatte borgere, der får en behandling, som læger og sygeplejersker ikke kan være bekendt", sagde Mette Frederiksen på samrådet.

Derfor mener hun, at der er grund til at behandle den adfærd, som de ansatte i sundhedssektoren ligger for dagen.

Diskrimination
"Udsatte borgere opfører sig på fuldstændigt samme måde, som vi andre gør, når vi møder sundhedsvæsenet, men sundhedsvæsenet møder ikke dem på samme måde, som de møder os. Det er rigtigt, at der er nogen, der råber og skriger. Men de fleste opfører sig som os, men de bliver diskrimineret, og det er et politisk problem", siger Mette Frederiksen.

0:000:00