Sådan ser aktørerne det forgangne folketingsår

TILBAGEBLIK: Kræftpakkerne har været en succes, og planerne for en ny sygehusstruktur er god, men der mangler penge. Læs her aktørernes vurdering af det seneste folketingsårs hændelser på sundhedsområdet.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er negativt, at man fra politisk hold ikke har fået sikret en bedre behandling af de medicinske patienter. De er stadig kastebolde imellem kommuner og regioner.

Grete Christensen
Fungerende formand for Dansk Sygeplejeråd
Bent Hansen (S) - Formand, Danske Regioner
Der er ikke sket ret meget. Primært har det været implementering af tidligere beslutninger såsom gennemførelsen af kræftpakkerne. Forebyggelseskommissionen havde potentiale - men regeringen har jo allerede jagt nej til en række af tiltagene. Ideen med de nye sygehuse er god. Men arbejdet er desværre viklet ind i meget bureaukratiske regler - så der er lange udsigter til, at vi får nogle byggekraner i arbejde.

Pia Christmas-Møller - Formand, Danske Patienter
På den positive side står helt klart planerne om de langsigtede sygehusinvesteringer. Patientsikkerhed og rettigheder har fået taget et spring fremad. Selskabet for Patientsikkerhed har gjort et godt stykke arbejde med operation Life. Og det er positivt, at patienter og pårørende nu kan indberette utilsigtede hændelser i hospitalssektoren - nu mangler vi blot resten af sundhedsvæsnet. Forebyggelseskommissionens anbefalinger tæller også på den positive side. På den negative side er, at man ikke er kommet meget længere med vigtige områder som telemedicin og den elektroniske patientjournal, der både højner kvalitet og sikrer besparelser. Man er bestemt heller nået langt nok på genoptræningsområdet, hvor for mange får for lidt, for sen eller for dårlig genoptræning.

Arne Rolighed - Direktør, Kræftens Bekæmpelse
Det har været et godt år med fremdrift i kræftbehandlingen. Folketinget og regeringen har erkendt, at kræft er en akut sygdom og skal behandles derefter. Samtidig er jeg glad for, at sundhedsministeren har skiftet kurs i forhold til, at cigaretpriserne skal i vejret. Først afviste han Forebyggelseskommissionens forslag om prisstigninger til 50 kroner for en pakke. Nu har vi lige hørt ham sige, at han vil kæmpe i EU for at hæve prisen. Samtidig er det enormt positivt, at politikerne står bag projektet om at få samlet kræftbehandlngen på endnu større og koncentrerede enheder.

Jens Winther Jensen - Formand, Lægeforeningen
To ting: Man har forspildt en kæmpe chance for at ændre det Udvidede Frie Sygesvalg (30 dages-garantien) til en differentieret behandlingsgaranti. Det havde været let at kommunikere ud til danskerne. De har set det fungere hos en række regioner under suspensionen. Og med finanskrisen så vil folk have forstålse for, at der ikke er råd til DUF. Det, at garantien træder i kraft efter 30 dage, vil trække flere patienter til end ellers. Dermed vil det koste samfundet ekstra penge. 
Årets gode nyhed er planen for de nye sygehuse, fordi den bygger på sundhedsfaglige anbefalinger. Desværre er der for få penge - men det ændrer ikke på, at vi har fået en hospitalsplan som helt usædvanligt rækker længere end nogle få år ud i fremtiden.

0:000:00