Debat

Pas på sofaen

DEBAT: Motion er afgørende for både livskvaliteten, helbredet og samfundsøkonomien. Derfor skal det gøres lettere at motionere, skriver SF's forebyggelsesordfører.
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karl H. Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører for det medicinske område, sundhedsfremme og forebyggelse, samt praksissektoren

Danskerne er blevet bedre til at dyrke motion - men for mange af os er det stadig alt for besværligt. Det vil SF gøre noget ved. For det er afgørende for vores helbred og livskvalitet, at vi kommer mere op af sofaen og bevæger kroppen.

En ny stor amerikansk undersøgelse viser, at bevægelse i dagligdagen har markant betydning for, hvor gamle vi bliver. Og her menes ikke kun at få pulsen op, men at vi generelt bevæger os noget mere og får brugt musklerne i løbet af dagen.

Forebyggelse i kommunerne
SF vil gøre det lettere for danskerne at tilpasse motion og bevægelse i hverdagen. Vi vil give 400 mio. kroner til forebyggelse i kommunerne og bl.a. forpligte dem til at have lettilgængelige sundhedsfremmende tilbud.

Det er afgørende for vores helbred og livskvalitet, at vi kommer mere op af sofaen og bevæger kroppen.

Karl H. Bornhøft
SF

Vi foreslår bl.a. særlige motionshold til overvægtige, ældre og førtidspensionister, mens kommunens sportsfaciliteter skal have længere åbent og blive mere tilgængelige for alle. Samtidig vil vi bruge byplanlægning og skabe flere parker og pladser, der opfordrer til leg og bevægelse. Vi vil også se på trafikpolitik og have sikre cykelstier og trygge forhold for børn på deres vej til skole.

På skolen og på arbejdspladsen
Børn bruger en stor del af deres tid i skole og institution, mens voksne bruger en stor del af dagen på arbejdspladsen. Derfor vil SF sikre flere idrætstimer i folkeskolen, og arbejde for, at flere virksomheder får en sundhedspolitik med fokus på bl.a. motionstilbud til medarbejderne. Det kan være lettere at få motioneret, hvis træningen ligger i forbindelse med arbejdstiden, og der står en kollega og venter på dig.

Hvert år dør 20.000 danskere for tidligt af sygdomme, der kunne være forebygget, og 1,7 millioner danskere lever med en kronisk sygdom. De optager op mod 80 procent af de samlede sundhedsudgifter, og antallet af kronisk syge stiger med væksten af livsstilssygdomme som sukkersyge, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme.

SF sætter gang i bevægelsen og tager kampen op mod sofaen - til gavn for både livskvaliteten, helbredet og samfundsøkonomien.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00