Opposition: Hvad sagde vi om afgifterne?

AFGIFTER: Efter i måneder at have afvist oppositionens krav om at hæve afgifterne på alkohol og cigaretter, er det nu et punkt i regeringsprogrammet. Oppositionen savner klare tal.
Regeringen behøver ikke foretage flere undersøgelser. Afgifterne på alkohol og cigaretter kan hæves omgående uden fare for grænsehandlen, siger SF.
Regeringen behøver ikke foretage flere undersøgelser. Afgifterne på alkohol og cigaretter kan hæves omgående uden fare for grænsehandlen, siger SF.Foto: Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Fra det nye regeringsprogram  

Rygning
Dyrere tobak og færre rygere. Regeringen ønsker at gøre det dyrere at ryge for dermed at reducere antallet af rygere, herunder særligt at modvirke at unge begynder at ryge.

Cigaretafgiften er pr. 1. januar 2010 forhøjet med 3 kr. pr. 20 stk. cigaretter. Det er sket i medfør af forårspakke 2.0 for at fremme folkesundheden.

Regeringen vil i lyset af erfaringerne med de seneste afgiftsforøgelser på rygeadfærd og grænsehandel samt smugling vurdere mulighederne for en yderligere forøgelse af cigaretafgiften uden at udløse såkaldte "ketchupeffekter" i grænsehandelen.

Vi vil desuden løbende arbejde for en forøgelse af minimumsafgiften på tobaksvarer i EU og for strammere fælles europæiske regler for tilsætningsstoffer til tobak. Og vi vil indføre krav om billedadvarselsmærkning på tobakspakker.

Dyrere alkohol og et mindre alkoholforbrug.
Regeringen ønsker at gøre det dyrere at drikke alkohol for dermed at reducere alkoholforbruget, herunder særligt at begrænse unges forbrug af alkohol. Vi vil vurdere, hvor meget det er muligt at øge afgifterne på alkohol.

Og vi vil i EU løbende arbejde for højere minimumsafgifter på alkohol og alkoholholdige drikkevarer. For særligt at understøtte, at danske unge udvikler bedre vaner i forhold til at nyde alkohol med måde, vil regeringen desuden tage initiativ til en forhøjelse af aldersgrænsen fra 16 år til 18 år for køb af drikkevarer med en høj alkoholprocent.

Regeringen vil endvidere opfordre til, at alle uddannelsesinstitutioner udarbejder og offentliggør alkoholpolitikker.

"Det er ikke en uge siden, at vi fik at vide, at vores forslag om afgiftsforhøjelser på tobak og alkohol var det rene ideologi. Og nu er det så i regeringsprogrammet," siger en ironisk, men foreløbig tilfreds Karl Bornhøft fra SF.

Udtalelsen kommer, efter at regeringen i sit regeringsprogram lægger op til at hæve afgifterne på alkohol og cigaretter.

Samme toner kommer fra Socialdemokraterne, som også har kritiseret regeringen for ikke at hæve afgifterne.

"Det er da glædeligt, at regeringen nu skifter kurs," siger forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00