Sundhedsminister i samråd om forebyggelsesindsats

FOREBYGGELSE: SF indkalder sundhedsministeren til åbent samråd for at få svar på, hvad der bliver af den ambitiøse forebyggelsesindsats.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

20.000 danskere dør hvert år af sygdomme, der kunne have været forebygget som fx rygerlunger og diabetes. Det har vi nu vidst i 10 år. Det er derfor på tide, at ministeren bliver draget til ansvar for folkesundheden i dette land, og får erstattet alle de luftige hensigtserklæringer med konkret handling.

Karl Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører

SF's sundhedsordfører Karl Bornhøft er utilfreds med regeringens forebyggelsesindsats og kalder derfor sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i åbent samråd.

Bornhøft mener, at regeringens initiativer på forebyggelsesområdet er for uambitiøse:

"20.000 danskere dør hvert år af sygdomme, der kunne have været forebygget som fx rygerlunger og diabetes. Det har vi nu vidst i 10 år. Det er derfor på tide, at ministeren bliver draget til ansvar for folkesundheden i dette land, og får erstattet alle de luftige hensigtserklæringer med konkret handling," siger Bornhøft i en pressemeddelelse.

Dokumentation

Spørgsmål til åbent samråd, stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse:

Hvordan stemmer regeringens målsætning om at hæve danskernes levetid med 3 år på 10 år overens med de initiativer og investeringer, som regeringen har iværksat på området?

Hvordan planlægger ministeren at nå den lovede målsætning om at øge danskernes levetid med 3 år på 10 år, når ministeren har valgt ikke at følge en række af de væsentligste anbefalinger fra Forebyggelseskommissionen, hvis samlede anbefalinger ellers, ifølge beregninger, ville give 3 ekstra leveår i løbet af 10 år?

Hvordan forestiller ministeren sig, at regeringen vil leve op til Statsministerens målsætning om at Danmark skal komme i top ti i Europa på levealder, når det vil kræve en hævelse af levealderen på knap 5 år indenfor de næste 10 år

Hvordan stemmer ministerens udmeldinger om at opprioritere forebyggelse og sundhedsfremme overens med de faktiske bevillinger til området under den nuværende regering?

Der henvises til bl.a. ministerens svar på spørgsmål nr. 235 samt 236, 2008, 2. samling, Finansloven for 2009 samt Forslag til Finanslov for 2010.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00