Danmark presser europæisk fødevarelobby
Ida Skytte
JournalistOplægsholdere til debatmødet:
- Christel Schaldemose (S), europaparlamentariker
- Astrid Bork Andersen, chefkonsulent DI Fødevarer
- Merete Myrup Christensen, ernæringschef Arla Foods
- Latifa Lindberg, ernæringschef Unilever
- Mette Boye, afdelingschef Forbrugerrådet
- Karin Frøidt, kvalitetschef i COOP
I Danmark er både politikere, organisationer og industri enige om, at ernæringsprofiler skal danne grundlag for fødevareanprisninger i EU-lovgivningen. Men sådan ser billedet ikke ud i mange andre europæiske lande, hvor industrien lobbyer intensivt for at få så slappe regler som muligt.
Og mens der i andre lande findes blandt andet vingummibamser beriget med vitaminer, så går den danske brancheorganisation DI Fødevarer ind for, at nydelsesmidler ikke skal kunne anprises.
Derfor opfordrede blandt andre Kræftens Bekæmpelse under et debatmøde onsdag om sundhedsanprisninger og ernæringsprofiler organisationen til at kæmpe hårdere for at få den europæiske brancheorganisation, CIAA, til at lægge sig op ad den danske linje.