Danmark presser europæisk fødevarelobby

ANPRISNINGER: Dansk fødevareindustri skal presse hårdere på for at få de europæiske kolleger til at tage fælles stilling til ernæringsprofiler, lød opfordringen under debatmøde onsdag.
Europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) uddeler røde og grønne flag for at vise, hvilke fødevarer der i hendes øjne bør kunne anprises. Den sukkerholdige yoghurt fik et rødt, mens en frugtskål som det eneste fik et grønt.
Europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) uddeler røde og grønne flag for at vise, hvilke fødevarer der i hendes øjne bør kunne anprises. Den sukkerholdige yoghurt fik et rødt, mens en frugtskål som det eneste fik et grønt.
Ida Skytte
Fakta

Oplægsholdere til debatmødet: 

- Christel Schaldemose (S), europaparlamentariker

- Astrid Bork Andersen, chefkonsulent DI Fødevarer

- Merete Myrup Christensen, ernæringschef Arla Foods

- Latifa Lindberg, ernæringschef Unilever

- Mette Boye, afdelingschef Forbrugerrådet

- Karin Frøidt, kvalitetschef i COOP

I Danmark er både politikere, organisationer og industri enige om, at ernæringsprofiler skal danne grundlag for fødevareanprisninger i EU-lovgivningen. Men sådan ser billedet ikke ud i mange andre europæiske lande, hvor industrien lobbyer intensivt for at få så slappe regler som muligt.

Og mens der i andre lande findes blandt andet vingummibamser beriget med vitaminer, så går den danske brancheorganisation DI Fødevarer ind for, at nydelsesmidler ikke skal kunne anprises.

Derfor opfordrede blandt andre Kræftens Bekæmpelse under et debatmøde onsdag om sundhedsanprisninger og ernæringsprofiler organisationen til at kæmpe hårdere for at få den europæiske brancheorganisation, CIAA, til at lægge sig op ad den danske linje.

0:000:00