Debat

Bedre hjælp til kronisk syge

DEBAT: Regeringen er i færd med at afvikle velfærdssamfundet, mener Karl H. Bornhøft, forebyggelsesordfører for SF. SF vil forebygge frem for at forringe forholdene for kronikere, forsikrer han i sit debatindlæg.
Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karl H. Bornhøft
SF's sundhedsordfører for det medicinske område, sundhedsfremme og forebyggelse, samt praksissektoren

Det er uhyggeligt så mange udmeldinger, der handler om, hvordan vi kan afvikle vores velfærdssamfund. I weekenden var den gal igen, da den nye konservative formand Lars Barfoed stolt annoncerede, at de Konservative både ønsker flere skattelettelser og mere brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Og Kommunernes Landsforening er så økonomisk presset af regeringens nulvækst, at de hele tiden forsøger at skaffe besparelser - ved at fjerne tilbud og brugerbetaling.

Bevar velfærdssamfundet
SF vil udvikle velfærden - og ikke afvikle den. I stedet for dramatiske nedskæringsforslag, vil vi hellere sætte gang i en diskussion af, hvordan vi formår at bevare vores velfærdssamfund. For det er langt fra kun et spørgsmål om økonomi - men et spørgsmål om prioriteringer. Den nuværende regering prioriterer ikke velfærdssamfundet, hvor alle har fri og lige adgang til behandling. Det må efterhånden stå klart for enhver. De bruger i stedet pengene på skattelettelser til de rige, overbetaling af privathospitalerne og private sundhedsforsikringer.

I SF kunne vi aldrig drømme om at forringe behandlingstilbuddene - hverken i form af mere brugerbetaling eller mindre hjælp til de kronisk syge. Jeg forstår kommunernes frustration. Regeringen stiller dem i en umulig økonomisk situation. Men meningen med vores velfærdssamfund er netop, at alle - uanset social status - skal have hjælp, når de bliver syge.

Den nuværende regering prioriterer ikke velfærdssamfundet, hvor alle har fri og lige adgang til behandling.

Karl H. Bornhøft
Forebyggelsesordfører for SF

Nyt kroniker-udspil
I stedet for forringelser vil vi hellere satse på forebyggelse. For dermed vil færre blive syge og flere kan blive på arbejdsmarkedet. Det kan langt bedre betale sig at forebygge problemerne, og ikke blot betale dyrt for at løse dem, når de opstår. Samtidig vil vi sikre bedre hjælp til den store gruppe af kronisk syge patienter, der i årevis er blevet svigtet af regeringen.

Vi foreslår derfor i et nyt kroniker-udspil, at forholdene for de kronisk syge skal forbedres markant. Rigtig mange patienter får i dag ikke den støtte og hjælp, de har brug for, når de bliver udskrevet fra hospitalet. Og det øger risikoen for, at de igen bliver syge og må indlægges. Det skal der laves om på. SF foreslår derfor, at alle patienter med et lægefagligt begrundet behov fremover får ret til fuld rehabilitering som fx patientundervisning og psykisk støtte.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00