Debat

Der skal fokus på sundhedsforebyggelse

DEBAT: Slip den dårlige samvittighed og genindfør dagligdags bevægelse! Det skriver dagens kommunale debattør.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lissie Kirk (S),
Næstformand, Social- og Sundhedsudvalget, Køge Kommune

Jeg mener, at sundhedsforebyggelse er vigtig og kan betale sig.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvordan vi bruger de sparsomme midler, vi har til forebyggelse. Jeg oplevede et spændende oplæg forleden, hvor professor Torben Jørgensen, fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, havde nogle meget interessante bud på, hvordan vi skal tænke forebyggelse. Meget sker allerede i dag, uden at vi måske tænker, at det er sundhedsmæssig forebyggelse.

Torben Jørgensen deler forebyggelse op i et individ-, befolknings- og strukturelt plan. Både i forhold til individ- og befolkningsplanet sættes der talrige kampagner i gang.

Kampagner mod det ene eller andet sundhedsskadelige har ikke altid den store effekt. Det være sig rygning, for stort et indtag af alkohol, eller for lidt motion. Disse kampagner giver den enkelte ansvar for at gøre noget ved tingene. Får vi gjort det? Nej, hvor meget jeg end gerne ville motionere noget mere, så får jeg ikke gjort det. Jeg slår mig selv oven i hovedet, og får dårlig samvittighed, men lige lidt hjælper det.

Lissie Kirk (S)
Næstformand, Social- og Sundhedsudvalget, Køge Kommune

Kampagner mod det ene eller andet sundhedsskadelige har ikke altid den store effekt. Det være sig rygning, for stort et indtag af alkohol eller for lidt motion.

Disse kampagner giver den enkelte ansvar for at gøre noget ved tingene. Får vi gjort det? Nej, hvor meget jeg end gerne ville motionere noget mere, så får jeg ikke gjort det. Jeg slår mig selv oven i hovedet og får dårlig samvittighed, men lige lidt hjælper det.

Det jeg tror hjælper, det har i hvert fald allerede hjulpet mig, det er Torben Jørgensens input om, at vi skal have dagligdags bevægelse ind i hverdagen igen.

Det handler om indretning af arbejdspladser og boliger. Brug trappen. Gør den mere synlig og tilgængelig end elevatoren. Arbejdsredskaber der gør det muligt at veksle mellem siddende og stående.

Gå efter kaffen, ikke have kanden stående ved siden af dig osv. Slip den dårlige samvittighed, du gør allerede noget bare ved daglig bevægelse.

Vi skal påvirke tilgængeligheden for de usunde valg, sådan at de sunde valg fremmes, så de vælges. Der har været gjort forsøg i dagligvarebutikker med at flytte sunde madvarer frem på strategiske pladser.

Det havde en positiv effekt. Det skal vi arbejde på at få mere af. Man kan også mindske tilgængeligheden på usunde valg ved at prissætte dem højt.

Vi skal politisk have fokus på de sunde valg, når vi byplanlægger. Vi skal skabe rammerne for borgerne, så de tager cyklen frem for bilen, har lyst til at gå tur i naturskønne områder, parker og skove. Spændende legepladser til børnene hvor de har det sjovt og får rørt sig.

Jeg tror, at denne form for forebyggelse har en stor fremtid foran sig. For mig at se handler det om, at vi samfundsmæssigt påtager os et medansvar for den sundhedsmæssige forebyggelse. Hvor vi bidrager med at skabe rammerne for de sunde valg, og at vi blidt puffer borgerne i den rigtige retning frem for kampagner, der kan få os til at virke forkerte, hvis vi ryger, drikker lidt for meget, eller rører os for lidt.

Afslutningsvis vil jeg dog sige, at denne form for forebyggelse ikke skal stå alene. Vi har fortsat brug for kampagner, der giver os gode råd om at stoppe rygningen, drikke mindre og spise lettere mad og motionere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00