Debat

Aids-Fondet og Institut for Menneskerettigheder: Danmark skal gå forrest med støtte til en hiv-vaccine

Mens forskeres arbejde har banet vejen for udvikling af blandt andet covid-19-vacciner, så venter vi stadig på en vaccine mod hiv. Derfor må Danmark ikke opgive støtten til vaccineforskningen, skriver Line Brøgger Kjærgaard og Steven Jensen.

Hiv epidemien buldrer stadig frem, til trods for at mange danskere tror det er overstået, skriver Line Brøgger Kjærgaard og Steven Jensen. 
Hiv epidemien buldrer stadig frem, til trods for at mange danskere tror det er overstået, skriver Line Brøgger Kjærgaard og Steven Jensen. Foto: Mariana Bazo/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden 1981 er 78 millioner mennesker blevet smittet med hiv, og omkring 33 millioner mennesker er døde af aids. Og aids-epidemien er slet ikke overstået. Selvom mange i Danmark tror det.

I 2019 døde 690.000 mennesker af aids og 1,7 millioner blev smittet med hiv - på trods af, at vi i 25 år har haft medicin, der kan holde virus i skak, så mennesker, der lever med hiv, kan leve et langt og godt liv og ikke kan smitte andre.

Uvidenhed, fattigdom og diskrimination gøder epidemien
Mange steder i Afrika kan en ung pige ikke have kondomer på sig, eller foreslå en mand at bruge et, uden fordømmelse og stigma. Sexarbejdere i Kampalas og Nairobis slumkvarterer følger ikke altid påbud om hyppige tests eller daglig medicinering, når sult, vold, og vilkårlig arrestation er en del af dagligdagen.

LGBT-personer tvinges ofte til at leve dobbeltliv i samfund, hvor homoseksualitet er kriminaliseret og/eller homofobi trives, og det gør det svært at nå dem med målrettede indsatser.

Fattigdom, ulighed, diskrimination og uvidenhed er brændsel til aids-epidemien, der særligt rammer kvinder, piger og udsatte, marginaliserede og – mange steder - kriminaliserede grupper som LGBT+-personer og sexarbejdere.

En hiv-vaccine kan ikke alene rette op på verdens ulighed, men den kan sætte en stopper for en epidemi, der hvert år koster mange af de mest sårbare mennesker livet og stigmatiserer andre.

En hiv-vaccine kan ikke alene rette op på verdens ulighed, men den kan sætte en stopper for en epidemi, der hvert år koster mange af de mest sårbare mennesker livet

Line Brøgger Kjærgaard og Steven Jensen
Hhv. international chef, Aids-fondet og seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder

Udviklingen af en hiv-vaccine
International Aids Vaccine Initiative (IAVI) har siden 1996 arbejdet på at udvikle en vaccine mod hiv i samarbejde med partnere over hele verden. I de 25 år, der er gået, er arbejdet vokset til at omfatte andre sundhedsudfordringer for at omsætte videnskabelige landvindinger til billige sundhedsløsninger, der også er tilgængelige for verdens fattigste.

Men hiv har vist sig overordentlig svær at udvikle en vaccine imod. Hiv-virus er en mester i at forklæde sig og muterer lynhurtigt. Der findes lige nu 60 forskellige hiv-varianter, og en vaccine skal kunne ramme alle. Dét er en udfordring, der er til at tage og føle på.

Forskning i hiv skaber resultater for andre sygdomme
På trods af, at den viden, der er akkumuleret i forskning hen over tre årtier, ikke har resulteret i en hiv-vaccine endnu, så har den hjulpet andre vacciner på vej – imod vira som lassa, marburg, ebola, zika og senest covid-19.

Anthony Fauci, en central aktør i USA's indsats mod covid-19, udtalte i december 2020 til Wall Street Journal; ”Når vi arbejder med vira eller bakterier, der forårsager sygdom, så er det for hver andens vedkommende, baseret på viden, der på en eller anden måde er relateret til hiv.

Så de ressourcer, der er gået til forskning i hiv-vacciner, har været et fyrtårn i covid-19-tågen, som har bidraget til udviklingen af flere covid-19-vacciner.

Politisk vilje og fortsat økonomisk støtte afgørende
Hvis vi skal nå i mål med en hiv-vaccine, så kræver det politisk vilje – og fortsat støtte. Fra verden og fra Danmark. Udviklingen af en hiv-vaccine er ikke en 100 meters sprint – det er en marathon. Op ad bakke.

Danmark har støttet IAVI og indsatsen for at udvikle en hiv-vaccine siden 2001 – senest for perioden 2018-2021. Fra 2018 er europæisk støtte til hiv-forebyggelse overordnet faldet med 29 procent, og er på sit laveste punkt i mere end et årti.

Covid-19 har medvirket til at sætte fremgang i stå – eller rulle den tilbage – i verdens fattigste lande. De fattige er hårdt ramt og uligheden er vokset. Fattigdom og ulighed er nogle af de væsentligste faktorer i at holde aids-epidemien i live – og selvom vi ikke kender den fulde konsekvens endnu, så er det åbenlyst, at indsatsen mod hiv også er blevet sat markant tilbage.

Ikke alene er det absolut afgørende, at Danmark fortsætter og øger støtten til IAVI fra 2022, men også, at vi går forrest i at opmuntre resten af Europa – og verden – til at sætte politisk vilje og midler af til indsatsen for at udvikle en hiv-vaccine og stoppe aids-epidemien inden 2030. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Brøgger Kjærgaard

International chef, Danske Handicaporganisationer
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00