Debat

Akut brug for indsats over for det fede Danmark

DEBAT: Den konstante stigning af overvægtige danskere kræver et sundhedspolitisk kursskifte nu. Det skriver SF's sundhedsordfører Karl H. Bornhøft i dagens debatindlæg.
Foto: sf.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karl H. Bornhøft, sundhedsordfører for SF

Et rekordhøjt antal af danskere er overvægtige. Trods et øget fokus på sundhed, er danskernes overvægt steget støt til i dag at sætte ny rekord. 600.000 danskere er svært overvægtige. Og mange flere er godt på vej op af fedmekurven. Særligt blandt yngre aldersgrupper og lavt uddannede har stigningen været markant. Derfor ser jeg som sundhedsordfører god grund til at være fortvivlet.

De mange ekstra kilo er nemlig ikke alene svære at bære for de overvægtige. Skal vi se lidt kynisk på det, går det samtidig hårdt ud over samfundsøkonomien. Overvægt koster på den anden side af 14 milliarder om året. Og 1,8 millioner fraværsdage om året skyldes svær overvægt.

Handling, nu!
I SF ser vi god grund til at handle nu. Alene den konstante stigning af overvægtige danskere indikerer, at situationen kræver et sundhedspolitisk kursskifte nu.
Vi kan diskutere fra nu af og til verdens ende, hvorvidt det er samfundet eller individets ansvar. Så enkelt er det bare ikke. Overvægt er en kombination af mange faktorer. Både det sociale, kulturelle og genetiske aspekt er centrale medspillere, som vi ikke må overse i kampen mod kiloene.

Det er soleklart, at regeringens ensidige fokus på individets ansvar og oplysende kampagner ikke er nok. Tag blot hele livsstilstankegangen, hvor sundhed betragtes som et resultat af individuelle valg. Men helt ærligt, hvem ville vælge at blive overvægtig, hvis der reelt var tale om et frit valg? Eller sagt på en anden måde, er der reelt noget, der kan kaldes et frit valg i det moderne industrialiserede samfund, - hvor branding og markedsføring gennemsyrer et hvert produkt?

Bedre forebyggelse og helhedsorienterede behandlingsforløb er både en langsigtet investering for folkesundheden, samfundsøkonomien og danskernes livskvalitet. Så lad os se at komme i gang.

Karl Bornhøft
Sundhedsordfører, SF

Slut med fordomme
Hvis vi virkelig ønsker et sundere samfund, må vi erkende, at selv om det personlige ansvar er særdeles vigtigt, kommer det at skabe et sundt miljø omkring os lige i hælene. De rigtige muligheder, motionstilbud, tilgængelighed af sund mad og pris er altafgørende, hvis den sundhedspolitiske indsats skal give potte. Kun ved at skabe et samfund med lige adgang til sundhed for alle, uanset social status og bopæl, kan vi komme fedme, og særligt den sociale slagside, i forkøbet.

Langt de fleste af de mennesker, som har et overdrevet madforbrug eller er fysisk inaktive, er godt klar over, at det ikke er optimalt. Men det hjælper intet at pege fingre. Fordomme skaber nemlig intet andet end skamfuldhed og forhindre de positive tanker, det kræver at lave sit liv om. Her er den danske debat desværre ofte alt for ensidig.

Endelig må vi ikke glemme, at bag de mange kilo gemmer sig ofte spiseforstyrrelser og psykiske lidelser. Derfor vil vi i SF kæmpe for en mere alsidig behandling - hvor der ikke kun fokuseres på fedmeoperation som eneste mulighed. Der skal simpelthen oprettes langt flere psykiatriske behandlingstilbud.

Bedre forebyggelse og helhedsorienterede behandlingsforløb er både en langsigtet investering for folkesundheden, samfundsøkonomien og danskernes livskvalitet. Så lad os se at komme i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00