Debat

Dansk Psykoterapeutforening: Lad psykoterapeuter være løsningen på psykiatriens rekrutteringsproblemer

Psykoterapi er ikke bare en tilføjelse til sundhedsvæsenets arbejde med mental sundhed, det er en essentiel del af det. Derfor vil autorisation af psykoterapeuter både sikre bred adgang til vidensbaseret behandling samt en løsning på de rekrutteringsproblemer, der plager særligt psykiatrien, skriver Pia Clementsen. 

Uddannede psykoterapeuter er allerede rustet til at løse nogle af problemerne i det danske sundhedsvæsen, som mangel på kvalificeret personale i psykiatri samt socialpsykiatri, skriver Pia Clementsen. De mangler bare deres autorisation. 
Uddannede psykoterapeuter er allerede rustet til at løse nogle af problemerne i det danske sundhedsvæsen, som mangel på kvalificeret personale i psykiatri samt socialpsykiatri, skriver Pia Clementsen. De mangler bare deres autorisation. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Pia Clementsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark står over for en række udfordringer: Personalemangel i psykiatrien, stressede sundheds-medarbejdere og alenlange ventelister på at få individuel psykoterapi.

Samtidig er en hel faggruppe, nemlig psykoterapeuter, klar til at træde til.

Ved at autorisere Dansk Psykoterapeutforenings 3.200 medlemmer som sundhedspersonale kan samfundet ikke blot forbedre den mentale sundhed, men også løse nogle af de presserende rekrutteringsproblemer—endda uden ekstra økonomiske omkostninger.

Psykoterapi er ikke bare en tilføjelse til sundhedsvæsenets arbejde med mental sundhed; det er en essentiel del af det.

Psykoterapi er et fag i sig selv.

Læs også

Det kræver en omfattende uddannelse at blive psykoterapeut, og vores medlemmer, der alle er to-faglige, kommer typisk fra en social- eller sundhedsfaglig baggrund med en fireårig certificeret overbygning i psykoterapi.

En lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver med en psykoterapeutisk overbygning kan tilbyde en nuanceret, kvalificeret, virkelighedsvalideret og helhedsorienteret behandling

Pia Clementsen
Formand, Dansk Psykoterapeutforening

De er derfor allerede rustet til at løse nogle af problemerne i det danske sundhedsvæsen, som mangel på kvalificeret personale i psykiatri samt socialpsykiatri og ventelisterne i ordningerne med gratis psykoterapi.

En lærer, pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver med en psykoterapeutisk overbygning kan tilbyde en nuanceret, kvalificeret, virkelighedsvalideret og helhedsorienteret behandling.

Dette er utroligt værdifuldt i en tid, hvor rekrutteringen af medarbejdere til arbejdet med mental sundhed er udfordret.

Og hvor Robusthedskommissionen, med deres nye anbefalinger, de facto har opgivet at løse rekrutteringsudfordringerne, og beder i stedet det eksisterende personale om at dele de mest belastende opgaver. Og så håbe på, at digitalisering løser resten af rekrutteringsproblemerne.

Autorisation skal sikre kvalitetsbehandling

Forestil jer, hvor meget ventelisterne kan nedbringes ved at integrere psykoterapeuter i de offentlige ordninger med gratis terapi eller hvor meget kvalitet psykoterapeuter kan tilføje psykiatrien.

Det at være medlem af Dansk Psykoterapeutforening er en garanti for etik, uddannelse og erfaring, men uden en officiel autorisation er det vanskeligt at få disse kompetencer i spil bredt i sundhedsvæsenet.

Autorisation af psykoterapeuter kan både sikre, at hele befolkningen får adgang til kvalificeret, vidensbaseret psykoterapeutisk behandling, og at vi kan begynde at løse de rekrutteringsproblemer, der plager sundhedsvæsenet.

I dag er titlen psykoterapeut ikke beskyttet, men med autorisation vil samfundet bedre kunne sikre kvaliteten af den behandling, der tilbydes.

Det er derfor på tide, at politikere og beslutningstagere ser potentialet i at autorisere psykoterapeuter som en del af løsningen på rekrutteringsudfordringerne.

Jeg opfordrer alle relevante parter til at støtte autorisation af psykoterapeuter.

Det vil ikke bare gøre Danmark mentalt sundere, men også hjælpe med at løse nogle af de mest akutte udfordringer i vores sundhedsvæsen.

Det kan kun gå for langsomt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024