Debat

Danske Patienter: Det kan få alvorlige konsekvenser, at patienter bliver gidsler i strid om økonomi

Det er helt uacceptabelt, at patienter er blevet gidsler i en årelang økonomisk strid mellem fysioterapeuter og Kommunernes Landsforening. Den nye sundhedsminister må handle og finde en løsning sammen med parterne – og det haster, skriver Klaus Lunding.

KL og Danske Fysioterapeuter må indgå et langsigtet aftalegrundlag, der ikke efterlader patienter i en urimelig situation, skriver Klaus Lunding.
KL og Danske Fysioterapeuter må indgå et langsigtet aftalegrundlag, der ikke efterlader patienter i en urimelig situation, skriver Klaus Lunding.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Klaus Lunding
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dårligere helbred eller ekstra udgifter til behandling. Dét er valgmuligheden for de patienter, der er visiteret til vederlagsfri fysioterapi, men som nu risikerer at få stoppet deres behandling alene på baggrund af en økonomisk strid mellem Kommunernes Landsforening og Danske Fysioterapeuter. 

Det hverken må eller skal blive patienternes problem, at den økonomiske ramme er overskredet. Danske Patienter har derfor i et åbent brev til formanden for Sundheds- og Ældreudvalget i Kommunernes Landsforening, Christina Krzyrosiak Hansen (S), formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard, og daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) gjort opmærksom på problemet, men løsninger har vi intet set til endnu.  

Der er tale om lægeordineret behandling, som er afgørende for patienternes helbred og livskvalitet. Fysioterapien er deres medicin, og de berørte patienter risikerer at tabe funktioner og få flere smerter som resultat af den manglende behandling. Det gælder eksempelvis patienter med parkinson, sclerose, gigt og muskelsvind.

Hvis der ikke findes en løsning nu, får det først og fremmest alvorlige konsekvenser for patienterne

Klaus Lunding
Formand, Danske Patienter

Alvorlige konsekvenser for patienterne
Danske Patienter opfordrer kraftigt til, at der straks skal åbnes for den vederlagsfri behandling, så patienterne igen kan modtage den behandling, som de har brug for. Der er tale om en akut udfordring, og derfor må Kommunernes Landsforening og den nyudnævnte sundhedsminister Sophie Løhhde (V) finde en løsning.

Hvis der ikke findes en løsning nu, får det først og fremmest alvorlige konsekvenser for patienterne. Men der kommer også en ekstraregning til samfundet i form af flere sygedage, og generel sygdomsforværring med større træk på både hospitaler, almen praksis og kommunale ydelser. Et ekstra pres på sundhedsvæsenet som vi bestemt ikke har brug for lige nu.

Også behov for langsigtede løsninger
Det er ikke første gang, at patienter står i en situation, hvor de risikerer at miste den vederlagsfri fysioterapi. Det skete så sent som i efteråret 2021. Derfor opfordres Kommunernes Landsforening og Danske Fysioterapeuter til at indgå et langsigtet aftalegrundlag, der ikke efterlader patienterne i denne urimelige situation. 

Aftalen bør sikre, at alle patienter med et lægefagligt vurderet behov for vederlagsfri fysioterapi skal have adgang til et behandlingstilbud – og tilbuddene skal tilrettelægges ud fra den enkeltes behov og i henhold til faglige retningslinjer.

Den økonomiske ramme for den vederlagsfri fysioterapi bør fjernes eller som minimum udvides til en størrelse, der tillader, at alle patienter i ordningen kan få den behandling, de har behov for

Klaus Lunding
Formand, Danske Patienter

Den økonomiske ramme for den vederlagsfri fysioterapi bør fjernes eller som minimum udvides til en størrelse, der tillader, at alle patienter i ordningen kan få den behandling, de har behov for.

Aktivitet og kvalitet i behandlingerne bør monitoreres nøje, så ordningen kan leve op til patienternes behandlingsfaglige behov. Der bør for eksempel oprettes en venteliste, så det ikke er op til patienterne selv at finde ud af, hvornår en behandler har tid til at tage dem ind.

Og endelig bør der indføres krav om faglig begrundelse, hvis patienter får ændret i deres træningsintensitet eller træningstype. Det skal give sikkerhed for, at ændringen ikke sker på baggrund af økonomiske hensyn og ikke er på bekostning af faglige behov.

Hvis der ikke findes en løsning, står patienter med et urimeligt valg mellem et dårligere helbred eller en ekstra udgift til behandling. For nogle patienter kan det løbe op i flere tusinde kroner om måneden – en udgift, som langt fra alle har mulighed for at betale, og som vil øge uligheden i sundhed. Ikke mindst i lyset af den stigende inflation.

Problemet bør og skal løses nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Klaus Lunding

Formand, Danske Patienter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

Jeanette Præstegaard

Formand, Danske Fysioterapeuter, Bestyrelsesmedlem PKA, Bestyrelsesmedlem, Akademikerne
Dr.Med.Sc. (2014), MSc (2001), fysioterapeut (1991)

0:000:00