Debat: Luk hul i loven så færre går til uautoriserede behandlere

DEBAT: Sundhedsreformen skal lukke hullet i loven og sikre de samme krav til behandleres autorisation ved kommunale tilskud som ved de regionale, skriver Merete Amdisen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ishøj Kommune.

Af Merete Amdisen (S)
Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ishøj Kommune

Den 14. december bragte Altinget et debatindlæg om et hul i lovgivningen, der gør det muligt at sende udsatte patienter til uautoriserede fodterapeuter.

I Ishøj Kommune er vi enige med Danske Fodterapeuter og Diabetesforeningen i, at hullet i loven udgør et problem i vores bestræbelser på at sikre høj kvalitet i det nære sundhedsvæsen.

Derfor har vi som kommune valgt at gå forrest ved kun at indgå prisaftaler med statsautoriserede fodterapeuter, og det er takket være vores borgere.

Det er nemlig Ishøj Kommunes Handicapråd, der har gjort os opmærksom på problemstillingen.

Stil de samme krav
Heldigvis er vores erfaring, at Ishøjs borgere altid vælger autoriserede fodterapeuter, så de dermed får den bedst mulige kvalitet. Det ændrer dog ikke på, at der fortsat er et hul i lovgivningen.

I dag er det sådan, at man som kroniker, multisyg eller svag og ældre patient ikke behøver vælge en autoriseret behandler for at få tilskud fra kommunen.

Hvis du derimod er diabetiker og søger tilskud fra regionen, får du kun et ja til tilskud, hvis du har valgt en autoriseret behandler.

Derfor er min opfordring til regeringen, at man i forbindelse med forberedelserne af den kommende sundhedsreform får lukket hullet i loven, så der bliver stillet de samme krav til behandlernes autorisation ved de kommunale tilskud, som der gør ved de regionale tilskud.

Der vil kun komme flere udsatte patienter
Det må være i alles interesse, at landets borgere bruger behandlere, som sundhedsvæsenet kan stille krav til om kvalitet.

Loven skal indrettes sådan, at vi i det nære sundhedsvæsen kan støtte alle vores borgere i at få den bedst kvalificerede behandling – uanset om man er diabetiker, kroniker eller noget helt tredje.

Vi har brug for mindre, ikke mere, ulighed i sundhed i en situation, hvor antallet af udsatte patienter kun vil blive større i den nærmeste fremtid.

Forrige artikel Pape og Mercado: Fem nye mål skal genoplive schlütersk sundhedsprincip Pape og Mercado: Fem nye mål skal genoplive schlütersk sundhedsprincip Næste artikel Patientforeninger: Sundhedsvæsenet svigter kroniske patienter ved behandlingsskift Patientforeninger: Sundhedsvæsenet svigter kroniske patienter ved behandlingsskift