Debat

DF, Frie Grønne og ME Foreningen: Sundhedsminister skal forklare brudte løfter til ME-patienter

Trods en enig folketingsbeslutning om at sikre landets ME-patienter et ME-specialiseret sundhedstilbud, er der endnu ikke sket noget. Magnus Heunicke må forklare, hvorfor det stadig ikke er blevet implementeret, skriver Liselott Blixt, Susanne Zimmer og Cathrine Engsig.

Sundhedsudvalget har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd for at forklare, hvorfor den enige folketingsbeslutning om at etablere et ME-specialiseret sundhedstilbud stadig ikke er implementeret.
Sundhedsudvalget har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd for at forklare, hvorfor den enige folketingsbeslutning om at etablere et ME-specialiseret sundhedstilbud stadig ikke er implementeret.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cathrine Engsig
Liselott Blixt
Susanne Zimmer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folketingets sundhedsudvalg har torsdag den 22. april indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd for at forklare, hvorfor den enige folketingsbeslutning om at etablere et ME-specialiseret sundhedstilbud til ME-patienter stadig ikke er implementeret.

Trods folketings-beslutningen i marts 2019 om at etablere et nødvendigt ME-specialiseret sundhedstilbud, kan vi konstatere, at løfterne ikke er blevet indfriet. Intet af det, Folketinget vedtog, er blevet gennemført.

Liselott Blixt, Susanne Zimmer og Cathrine Engsig
Hhv. formand, Folketingets Sundhedsudvalg, sundhedsordfører og formand, ME Foreningen

Spørgsmålene til samrådet lyder:

  1. Mener ministeren, at der er sket en korrekt og fyldestgørende implementeringen af Folketingets vedtagelse 14. marts 2019 (V 82) om ME-træthedssyndrom blandt andet i lyset af ME Foreningens kritiske bemærkninger, og hvor blandt andet svenske erfaringer er blevet inddraget?
  2. Ifølge patientforeningen bliver patienterne fortsat henvist til fysisk genoptræning (GET) og kognitiv terapi (CBT), selvom international ME-forskning og sundhedsstyrelser i lande omkring os er stoppet med den skadelige behandling af ME-patienter.
  3. Hvordan vurderer ministeren nuværende diagnosticering og behandling af ME-patienter i det danske sundhedsvæsen, og overvejer ministeren politiske initiativer og tiltag på dette område?

Spørgsmålene er helt centrale for de 10-20.000 patienter, der lider af sygdommen ME, myalgisk encephalomyelitis eller postviralt træthedssyndrom, som sygdommen også hedder.

Trods folketingsbeslutningen i marts 2019 om at etablere et nødvendigt ME-specialiseret sundhedstilbud, kan vi konstatere, at løfterne ikke er blevet indfriet. Intet af det, Folketinget vedtog, er blevet gennemført.

Danmark går enegang over for ME-patienter
ME-patienter får stadig ikke stillet WHO-diagnosen ME. De tilbydes ikke specialiseret ME-behandling, som de gør flere steder i vores nabolande blandt andet Norge og Sverige. Mange patienter med ME ligger derfor fortsat isolerede i deres hjem uden adgang til relevant hjælp.

Det er uforståeligt at danske myndigheder ukritisk fortsat anbefaler en behandling, som man direkte fraråder både fagligt og sundhedspolitisk i lande, som vi sammenligner os med.

Liselott Blixt, Susanne Zimmer og Cathrine Engsig
Hhv. formand, Folketingets Sundhedsudvalg, sundhedsordfører og formand, ME Foreningen

Med folketingsbeslutningen blev ME-patienter stillet i udsigt, at sygdommen ME skulle adskilles fra samlebetegnelsen funktionelle lidelser (FL), der er et dansk psykiatrisk samlebegreb.

Stik mod intensionen med den politiske vedtagelse, har Sundhedsstyrelsen yderligere cementeret sygdommen ME under FL, mens lande omkring os er i gang med biomedicinsk ME-forskning og efteruddannelse af læger og andet sundhedspersonale.

Et enigt Folketing erkendte i 2019, at der var et stort behov for at løfte indsatsen for disse patienter med et opdateret sundhedstilbud. I stedet tilbydes ME-patienter uændret samme forværrende behandling, som V82 skulle have ændret. Det har betydet en forringelse af indsatsen for patientgruppen – stik imod hensigten.

Central information om ME var udeladt
For at ruste Danmark til at etablere et mere opdateret sundhedstilbud til ME-patienter, blev Sundhedsstyrelsen bedt om at indhente internationalt opdateret forskning og viden om behandling af ME fra udlandet, herunder vores nabolande.

Hvis folketings-beslutningen fra marts 2019 var blevet implementeret, ville Danmark i dag have stået med et tilbud til både eksisterende ME-patienter og de, der som følge af covid-19 desværre udvikler ME.

Liselott Blixt, Susanne Zimmer og Cathrine Engsig
Hhv. formand, Folketingets Sundhedsudvalg, sundhedsordfører og formand, ME Foreningen

Desværre er den information, som styrelsen har indhentet fra Norge og Sverige, både misvisende og fejlbehæftet. Eksempelvis fik Sundhedsstyrelsen ikke informeret sundhedsudvalget om, at Sveriges ME-klinikker benytter de nyeste og internationalt opdaterede diagnosekriterier, der netop adskiller ME-patienter fra den store gruppe af kronisk trætte patienter.

For udenforstående kan det måske lyde som en detalje, men den rette diagnose er helt central for at sikre korrekt behandling især til de mest syge og sengeliggende.

Forskellen på at lide af ME og kronisk træthed/stress er blandt andet symptomet PEM (Post Exertional Malaise), der betyder, at patienternes symptomer forværres efter fysisk og mental anstrengelse. Derfor er det afgørende, at sundhedsvæsenet herhjemme indfører de nyeste diagnosekriterier for ME som bandt andet har fokus på PEM (Post Exertional Malaise).

Det er uforståeligt at danske myndigheder ukritisk fortsat anbefaler en behandling, som man direkte fraråder både fagligt og sundhedspolitisk i lande, som vi sammenligner os med.

ME og COVID-19
Sygdommen ME er en kronisk, fysisk sygdom, der i op mod 80 procent tilfældene er udløst af en virus/infektion. Danmark kan derfor forvente en stigning i antallet af ME-patienter som en senfølge efter covid-19, der i en række andre lande diagnosticeres med ME.

Hvis folketingsbeslutningen fra marts 2019 var blevet implementeret, ville Danmark i dag have stået med et tilbud til både eksisterende ME-patienter og de, der som følge af covid-19 desværre udvikler ME.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00