DF redder Eva Kjer i GDA-sag

GDA: Ingen udvalgsberetning om GDA - DF trak i 11. time sit bidrag til et flertal uden om regeringen. S frygter, at en høring nu vil blåstemple GDA'en.
Socialdemokraterne advarer mod en "GDA light", efter at DF har slækket på sin modstand mod mærket.
Socialdemokraterne advarer mod en "GDA light", efter at DF har slækket på sin modstand mod mærket.
Ida Skytte
På målstregen kommer Jørn Dohrmann (DF) nu fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til undsætning i sagen om fødevareindustriens GDA-mærke.

Han trækker nu i denne omgang sin støtte til den omtalte beretning i Folketingets Fødevareudvalg, som ellers ville have pålagt ministeren at arbejde mod GDA'en i EU.

"Vi har fået et halvt år ekstra. Vi skal bruge tiden bedst muligt og overbevise industrien om de justeringer, vi gerne vil have, så vi kan få en forbedret GDA. Derfor kommer der ingen beretning i denne omgang," siger Jørn Dohrmann, formand for Folketingets Fødevareudvalg.

Han begrunder sit valg med, at Europa-Parlamentet (EP) har udskudt sin behandling af omkring 1200 ændringsforslag til EU-Kommissionens forslag til efter sommer, og at medlemslandene på den konto køber sig ekstra tid. Derfor er der ingen grund til at haste en udvalgsberetning igennem, så i stedet vil han nu afvente den bebudede høring om sagen i april eller maj måned.

"Han er en kylling"
Dohrmanns manøvre overrasker ikke oppositionen.

Jeg kan nu kæmpe videre i forhold til at varetage de danske interesser omkring mærkningsreglerne. Det kommer ikke formelt på rådets dagsorden før engang hen på efteråret, men jeg vil for eksempel bede kommissæren om at sætte et arbejde i gang i EFSA i forhold til, hvordan man kan definere portionsstørrelserne.

Eva Kjer Hansen
Fødevareminister (V)

"Det er dybt skuffende, men vi har jo set det ske før," siger Benny Engelbrecht, forbrugerordfører for Socialdemokraterne.

Han frygter, at høringen nu vil få en helt anden karakter, end hvad partierne i sidste uge enedes om. Der var formålet nemlig at finde et alternativ til GDA'en.

"Vi vil ikke have en GDA light. Med Dohrmanns udmeldinger risikerer høringen at ende med en blåstempling af GDA, og det var bestemt ikke hensigten," siger Benny Engelbrecht.

Og SF's forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr, kalder Dohrmann for en kylling.

"Hver gang vi har et flertal mod fødevareministeren, vil Dansk Folkeparti langt hen ad vejen gerne være med ," siger hun og tilføjer, at når nu fødevareministeren ikke vil lytte til den massive kritik, så må oppositionen i stedet gå den europæiske vej og forsøge at bearbejde EP.

Eva Kjer tager fat i EU-Kommissionen
DF's håndsrækning gør fødevareministerens arbejde med at få rettet op på GDA'ens problemer noget lettere.

"Jeg kan nu kæmpe videre i forhold til at varetage de danske interesser omkring mærkningsreglerne. Det kommer ikke formelt på rådets dagsorden før engang hen på efteråret, men jeg vil for eksempel bede kommissæren om at sætte et arbejde i gang i EFSA i forhold til, hvordan man kan definere portionsstørrelserne. Vi kan ligeså godt udnytte tiden til at kigge på problemerne, nu hvor Parlamentet har udskudt deres afstemning."

Kritikerne af GDA har gang på gang bedt ministeren om at give et bud på, hvordan man kan ændre de udskældte portionsstørrelser uden at få et klart svar. Og Benny Engelbrecht kalder da også henvendelsen til sundhedskommissær Androulla Vassiliou for "ministerens figenblad".

"Det er fint nok at sætte arbejdet i gang, men det er helt urealistisk at få rettet op på portionsstørrelserne," siger han.

Trods DF's tilbagetrækning fremsætter Socialdemokraterne stadig sit beslutningsforslag som tidligere beskrevet her på Altinget.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00