DF-top støtter Blixt i HPV-sag

OPBAKNING: Selvom Dansk Folkepartis Liselott Blixt har fået massiv kritik for at optræde uansvarligt i HPV-sagen, har hun partitoppens fulde opbakning. Jeg har fuld tillid til Liselott Blixt, siger næstformand Søren Espersen.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt har partitoppens fulde opbakning, når hun sår tvivl om den såkaldte HPV-vaccine, som myndigheder og eksperter er enige om kan forhindre mange tilfælde af den dødelige livmoderhalskræft.

“Jeg plejer at have fuld tillid til Liselotts dømmekraft, og det har jeg også i dette tilfælde,” siger Søren Espersen, næstformand for Dansk Dansk Folkeparti, til Altinget.

Han har fulgt sagen fra sidelinjen og set den kritik, som Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen, Danske Regioner og Danske Patienter rejser, men understreger over for Altinget, at han ikke selv føler sig klædt på til at fælde dom over det indholdsmæssige i sagen.

“Jeg har ikke noget forstand på den sag, men jeg har tiltro til hende (Liselott Blixt, red.). Hun er en af de aller-, allerdygtigste sundhedsordførere i Folketinget og har siddet med området rigtig længe,” siger Søren Espersen og tilføjer:

“Jeg vil ikke kritisere hende.”

Alvorlig sag
De fire organisationer kritiserer Liselott Blixt for at bryde med armslængdeprincippet ved som politiker at så tvivl om de faglige vurderinger, fagfolkene har lavet. Hun har blandt andet kaldt en undersøgelse fra de europæiske lægemiddelmyndigheder, som den danske Sundhedsstyrelse siger frikender vaccinerne, for utroværdig, ligesom hun har foreslået, at vaccinen, der efter alt at dømme kan redde menneskeliv, sættes i bero.

”Sagen er meget alvorlig. Vi har at gøre med en effektiv vaccine, hvor antallet af vaccinerede har en direkte sammenhæng med antallet af kræfttilfælde. Falder antallet af vaccinerede, så vil flere få livmoderhalskræft, hvor vi statistisk ved, at en del dør,” sagde Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, eksempelvis til Altinget forleden.

Han har ellers aldrig tidligere kritiseret en konkret folketingspolitiker.

”Men det er også sjældent, at man ser en magtfuld og profileret politiker sprede usikkerhed om en vaccine, som forskellige myndigheder samstemmende har vurderet til at være sikker,” forklarede han ved den anledning.

Eksperter er altid efter os
DF-næstformand Søren Espersen kan ikke se noget problem i, at partiets sundhedsordfører taler sundhedsmyndighederne midt imod.

“Prøv lige at høre her. Hvor mange gange i Folketingets historie er det lige, at Danmarks samlede eksperter kaster sig over os? Jeg har aldrig oplevet, at Danmarks eksperter – uanset område – har klappet begejstret i hænderne over noget, vi er kommet med. Det ville være helt nyt,” siger Søren Espersen.

Men det er ikke kun eksperter det drejer sig om. Blandt andre patientforeningerne Danske Patienter og Kræftens Bekæmpelse tager del i kritikken af Blixt?

“Ja, alle mulige fagfolk, alle mulige foreninger, uanset hvilket emne, der har været, så har de aldrig nogensinde bakket varmt op om noget, Dansk Folkeparti er kommet med,” siger Søren Espersen.

“Men som jeg sagde i starten: Jeg kender ikke noget til sagen. Jeg har ingen forstand på det. Men jeg plejer at have fuld tillid til Liselotts dømmekraft, og det har jeg også i dette tilfælde.”

Mens sundhedsordførerne May-Britt Kattrup fra Liberal Alliance, Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokraterne og Jonas Dahl fra SF har lagt afstand til Liselott Blixts ageren i sagen, har SFs tidligere sundhedsordfører Özlem Cekic, der ikke længere sidder i Folketinget, bakket Liselott Blixt op.

,

Forrige artikel Fald i tilslutning til HPV-vaccinen kan koste menneskeliv Fald i tilslutning til HPV-vaccinen kan koste menneskeliv Næste artikel HPV-sagen: Har vi mistet respekten for kendsgerninger? HPV-sagen: Har vi mistet respekten for kendsgerninger?
Sundhedsministeriets departementschef går på pension

Sundhedsministeriets departementschef går på pension

NAVNE: Regeringen siger farvel til endnu en nøglespiller i kampen mod corona-virus. Sundhedsministeriets departementschef, Per Okkels, går på pension. ”Det har intet med corona eller mink at gøre,” siger han til Altinget.