Debat

DH: Manglende specialviden koster mennesker med handicap livet

DEBAT: I handicaporganisationerne opleves alt for ofte, at medlemmernes alvorlige symptomer enten overses eller fejltolkes. I de værste tilfælde koster det dem livet før tid, skriver Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer.

Når den rigtige diagnose ikke bliver stillet, kan det betyde dødsfald, skriver Thorkild Olesen.
Når den rigtige diagnose ikke bliver stillet, kan det betyde dødsfald, skriver Thorkild Olesen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer (DH)

For to år siden blev 36-årige Søren Holm indlagt på Vejle Sygehus. Han havde muskelsvind og skulle have indopereret en sonde mod underernæring.

Under operationen fik han en infektion i lungerne. Tre dage senere døde Søren i hospitalssengen.

Han døde, fordi sygehuspersonalet manglede specialviden om mennesker med muskelsvind, og fordi hans infektion ikke fik den nødvendige opmærksomhed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Folk med handicap fejldiagnostiseres
Sørens historie er desværre langtfra enestående.

I Berlingske kunne man i sidste uge læse, at over de sidste ti år er 600 mennesker døde på grund af fejlstillede diagnoser, og 7.600 patienter har fået tilkendt erstatning, fordi de har fået stillet den forkerte diagnose.

Mennesker med handicap bliver hvert år fejldiagnosticeret, eller deres sygdomme negligeret af sundhedspersonalet. 

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

Tallene kom fra en ny rapport fra Patienterstatningen og Dansk Selskab for Patientsikkerhed. 

Mennesker med handicap bliver hvert år fejldiagnosticeret, eller deres sygdomme negligeret af sundhedspersonalet. Det skyldes hovedsageligt, at personalet på landets sygehuse ikke har tilstrækkelig specialiseret viden om os med handicap.

Når den rigtige diagnose ikke bliver stillet – eller der slet ikke stilles en diagnose – kan det betyde dødsfald.

Det er dødsfald, der kan undgås, hvis den specialiserede viden er til rådighed, og hvis mennesker med handicap har lettere adgang til sundhedsvæsnet.

I handicaporganisationerne oplever vi alt for ofte, at alvorlige symptomer enten overses eller fejltolkes, når mennesker med handicap henvender sig i sundhedsvæsnet.

Eksempelvis oplever personer med psykiske lidelser, at deres fysiske smerter bliver tolket som psykiske. Det kan betyde, at alvorlige sygdomme overses og forværres.

Læs også

Det kan redde liv
En undersøgelse foretaget af landsindsatsen 'En Af Os' viser, at 40 procent af mennesker med psykisk sygdom har oplevet ikke at blive behandlet for deres fysiske sygdom.

Samtidig kan det, der normalt må betegnes som simple lægefaglige indgreb, kompliceres, hvis patienten eksempelvis har muskelsvind.

Derfor er der behov for, at sundhedspersonalet får bedre adgang til specialviden om kroniske sygdomme og handicap. Det kan redde liv og forbedre sundhedstilstanden og livskvaliteten for os med handicap.

Mens alt for mange oplever, at deres smerter og symptomer overses eller negligeres i sundhedsvæsnet, er det for mange mennesker med handicap uvant at besøge den praktiserende læge.

Det gælder især personer med psykisk sygdom eller udviklingshandicap samt beboere på bosteder.

De kommer stort set aldrig til lægen, og det betyder, at sygdomme overses.

Et årligt sundhedstjek
I handicaporganisationerne foreslår vi derfor, at der indføres årlige sundhedstjek på bosteder, så også mennesker med psykiske lidelser eller udviklingshandicap får den rette behandling i tide.

Der er netop blevet fremlagt en evaluering af kommunale forsøg med sundhedstjek, hvor der er meget positive resultater.

Med jævnlige sundhedstjek og større specialviden i sundhedsvæsnet kan vi undgå, at mennesker med fysiske eller psykiske lidelser dør på grund af fejl i systemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00