EL: Mere styring, mindre dialog

SPECIALISERING: De politiske drøftelser for det specialiserede socialområde starter i dag. EL vil have, at staten sikrer tilbud til flere grupper, mens R vil begrænse kommunernes administrative byrder.
De politiske forhandlinger om fremtidens indretning af det specialiserede socialområde er så småt startet.
De politiske forhandlinger om fremtidens indretning af det specialiserede socialområde er så småt startet.
Kasper Frandsen

For mange grupper bliver simpelthen for administrativt tungt for kommunerne.

Zenia Stampe (R)
Socialordfører
Fakta
Regeringen vil på det specialiserede socialområde:
- Etablere en ny dialogbaseret national koordinationsstruktur for den højt specialiserede sociale indsats på socialområdet i regi af Socialstyrelsen.
- Give Socialstyrelsen kompetence til i helt særlige tilfælde at fastlægge en tilbudsstruktur på et område.
- Lette kommunernes etableringsomkostninger ved oprettelse af højt specialiserede tilbud gennem en ny lånepulje.
- Give kommunerne friere rammer for at understøtte driften af specialiserede tilbud gennem særlige finansieringsordninger og etableringstilskud.
- Udarbejde nationale retningslinjer for den specialiserede rehabiliteringsindsats for mennesker med svære spiseforstyrrelser.
- Sikre et styrket fagligt grundlag for den højt specialiserede indsats.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet
Der er fortsat ikke enighed om, hvor meget staten skal styre det specialiserede socialområdet, der har været kraftigt udfordret siden kommunalreformen fra 2007.

Enhedslistens Pernille Skipper mener ikke, at regeringens foreløbige udspil går langt nok for at sikre alle de grupper, der har et behov for særligt specialiseret hjælp.

"Kommunerne har ikke været i stand til at løfte opgaverne efter kommunalreformen. Derfor skal vi ikke bare basere det specialiserede socialområdes fremtid på blind tillid og tro på, at hvis vi bare taler om tingene, skal det nok gå," siger hun.

Kort inden sommerferien præsenterede regeringen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i spidsen et udspil til, hvordan man styrker blandt andet det specialiserede socialområde på baggrund en evaluering af kommunalreformen fra 2007.

0:000:00