En hel etage i Sundhedsministeriet blev opkaldt efter S-mærkesag: Nu får afdelingen nyt navn

Bekæmpelsen af ulighed i sundhed var en af tidligere sundhedsminister Magnus Heunickes store mærkesager. Han omdøbte blandt andet en af Sundhedsministeriets fire afdelinger til "Afdeling for Bekæmpelse af Ulighed". Afdelingen har dog med den nye regering fået nyt navn. Men det betyder ikke, at kampen mod ulighed i sundhed er droppet, siger Indenrigs- og Sundhedsministeriets departementschef.

Sophie Løhde slog forleden fast, at hun som minister er optaget af
ulighed i sundhed. "Vi har både en social ulighed i vores sundhed og en geografisk ulighed i
sundhed. Og jeg er meget optaget af begge
dele som liberal,” lød det fra den nye sundhedsminister.
Sophie Løhde slog forleden fast, at hun som minister er optaget af ulighed i sundhed. "Vi har både en social ulighed i vores sundhed og en geografisk ulighed i sundhed. Og jeg er meget optaget af begge dele som liberal,” lød det fra den nye sundhedsminister.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Wind

Bekæmpelse af social ulighed i sundhed var en vigtig sag for forhenværende sundhedminister, Magnus Heunicke (S).

Så stor, at han - ifølge ham selv - ryddede førstesalen i Sundhedsministeriet og oprettede "Afdeling for Bekæmpelse af Ulighed".

Men med Sophie Løhde (V) som sundhedsminister, har den skiftet navn. 

"Afdeling for Forebyggelse, Psykiatri og Borgernær Sundhed" hedder den nu.

Det er dog ikke et udtryk for at ulighed i sundhed ikke længere spiller en rolle i ministeriet, siger departementchef, Svend Særkjær. Ordene faldt som led et interview om det nye indenrigs- og sundhedsministerium.

LÆS: Svend Særkjærs nye ministerium giver mulighed for "større transformationer af sundhedsområdet"

Det kan bare ikke afgrænses til én afdeling, siger han.

"Ulighedsdagsordenen bor alle steder i huset."

Fremover kommer den dagsorden i højere grad til at adressere den geografiske ulighed - og ikke kun den sociale, vurderer han:

"Med Sundhedsstrukturkommissionen og et kommune-ministerium er det geografiske perspektiv styrket. Hvordan er forudsætningerne for at levere sundhed - og sådan set velfærd generelt - forskellige? Det spørgsmål lever udligningsfolkene i indenrigsdelen jo også af at lave modeller for at besvare,” siger departementschefen.

Læs også

Liberal bekæmpelse af social ulighed

Da S-regeringen og Magnus Heunicke satte sig i Sundhedsministeriet i 2019, stod bekæmpelsen af ulighed ellers højt på to-do listen. 

Heunicke fik bestilt en rapport hos Sundhedsstyrelsen, som skulle give en status på, hvordan det stod til med den sociale ulighed i sundhed i Danmark. Den blev levereret i 2020: "Social ulighed i sundhed og sygdom".

Heunicke kunne knap et halvt år efter sin tiltræden fortælle Politiken, at han havde fået oprettet "et særligt center, et kontor i departementet til netop at bekæmpe ulighed". 

Og i august året efter slog han nu fast, at han havde opkaldt én ud af ministeriets daværende fire afdelinger efter formålet.

"Det jeg har gjort inde i den fire etagers høje bygning, det er, at førstesalen har vi ryddet og sat en ny afdeling ind. En afdeling til bekæmpelse af ulighed i sundhed," forklarede ministeren, til en paneldebat om folkesundhed på SDU. 

Men ifølge Svend Særkær skal man ikke lægge det store i navneændringen. 

Er det et udtryk for, at der også ændres i arbejdsopgaverne for nogle af medarbejderne? Er der en indholdsmæssig grund til, at det ændrer navn?  

”Når vi nu kalder den for "Afdelingen for Forebyggelse, Psykiatri, og Borgernær Sundhed" bliver du så ikke også klogere på, hvad man laver, end hvis det hed "Bekæmpelse af ulighed"?"

Jo, det gør jeg nok. Men for den forhenværende minister var det jo netop en pointe at navngive en afdeling for at signalere, at I gik meget op i ulighed?

”Det gør vi stadigvæk, ulighed bredt set er en vigtig dagsorden for det nye samlede ministerium,” siger han.

Den pointe understregede inderigs- og sundhedsminister Sophie Løhde også selv i et større interview med Altinget tidligere i februar:

”Vores forudsætninger og muligheder som mennesker for at gribe ud efter de lige muligheder, er meget forskellige. Vi har både en social ulighed i vores sundhed og en geografisk ulighed i sundhed.  Og jeg er meget optaget af begge dele som liberal,” siger Løhde i interviewet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Særkjær

Departementschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet 2022-
MA (Australian National University, 1992), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024