Debat

En svinsk historie om sundhed

Efter B.T.s artikel om dårlig rengøring på danske hospitaler skriver Berlingske 28/12-05 leder om emnet.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Må vi ikke foreslå et delmål, som skulle være lidt lettere at nå, nemlig at undgå at patienterne bliver syge af at ligge på hospitalet.

Berlingske
På lederplads
Hospitalssnavs er et gammelt og kendt problem. Hvorfor bliver det ikke løst? (...)

Det viser sig nemlig endnu en gang, at hygiejnen på danske sygehuse ikke er, som den skal være. Denne gang kan vi takke dagbladet B.T. for afsløringen; bladet tog bakterieprøver forskellige steder på en række hospitaler. Nogle steder var der så mange bakterier, at det ikke ville være tilladt i et restaurationskøkken. (...)

Det mest fantastiske ved historien er, at den ikke er ny. Vi har længe vidst, at dårlig hospitalshygiejne hvert år er skyld i, at over 80.000 mennesker smittes med infektioner, mens de er på hospitalet.

En undersøgelse, som Statens Seruminstitut foretog i 1999, viste, at 7,5 procent af alle patienter blev smittet med en infektion på hospitalet. Fire år senere var tallet steget til 8,5 procent.

I de mellemliggende fire år var der ellers sat et storstilet arbejde i gang med at »akkreditere« de danske sygehuse, det vil sige måle, at de på forskellige områder levede op til bestemte, internationale standarder. Hygiejne var et af det områder, der blev målt, men åbenbart uden at det hjalp på hygiejnen.

Denne gang reagerer hospitalerne på afsløringen ved at henvise til, at der for eksempel ikke kan forventes - og heller ikke behøver at være - lige så rent på skadestuens toilet som på en operationsstue. Sandt nok, men det har bare ikke så meget med sagen at gøre, for den lave rengøringsstandard er nemlig ikke begrænset til skadestuens toilet.

Problemet bliver åbenbart ikke taget alvorligt nok af sygehusene, og det kan man godt undre sig over.

Det er i hvert fald ikke, fordi vi har at gøre med en ren bagatel. Hospitalsinfektioner koster samfundet 1,3 milliarder kroner årligt i dagens priser, og for de penge kunne man købe en del rengøring.

Hvorfor gør man så ikke det? Måske blandt andet fordi de hospitalschefer, der vælger at spare på rengøringen, ikke skal betale regningen for besparelsen i form af ekstra sygedage og ekstra behandling?

De danske sundhedspolitikere har sat sig det mål, at det danske sygehusvæsen skal være verdens bedste. Det er et stort og ædelt mål, som det nok vil tage en del år at nå. Må vi ikke foreslå et delmål, som skulle være lidt lettere at nå, nemlig at undgå at patienterne bliver syge af at ligge på hospitalet.

Et af midlerne kunne være at sætte fart i arbejdet med at opstille nogle bindende kvalitetsstandarder for sygehusene. Vi har desværre stadig en regional opdeling af sundhedsvæsenet, men rengøringsstandarden bør være den samme overalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00