EU-skeptikere vil have skadelige creme-kemikalier forbudt

KEMI: Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU vil gøre det forbudt at anvende de kemikalier, dansk-tysk forskning har vist er forstyrrende for mænds sædkvalitet.
Foto: Colourbox

Vi kan ikke vente på, at EU løser problemet, det går alt for langsomt.

Rina Ronja Kari
Spidskandidat, Folkebevægelsen mod EU

Vejen til tandpastasmil og solbrun hud skal fremover være fri for skadelige kemikalier.  

Det mener både Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU efter offentliggørelsen af en ny undersøgelse om kemikaliers indvirkning på mænds sædkvalitet. 

Reaktionerne fra politisk hold kommer i kølvandet på en artikel mandag i Politiken. Her kan man fortælle om nye resultater af et dansk-tysk forskningsprojekt. Projektet viste, at kvaliteten af mænds sæd bliver påvirket og forringet af nogle af de stoffer, man kan spore tilbage til bl.a. solcreme og tandpasta.

Miljøordfører for Enhedslisten Per Clausen vil øjeblikkeligt have stofferne forbudt i Danmark og ønsker samtidig at intensivere reguleringen på tværs af landegrænserne.

"Erfaringerne viser os, at vi ofte kommer længst med en kombination af nationale forbud og aktivt arbejde for at sikre international regulering," siger Per Clausen i en pressemeddelelse.

Han opfordrer samtidig til at handle hurtigt i sagen og ønsker indgriben fra højeste politiske instans på området. 

"Derfor vil vi nu tage sagen op over for miljøministeren for at sikre en hurtig og effektiv reaktion fra dansk side i denne sag," slutter Per Clausen.

EU handler for langsomt
Også Folkebevægelsen mod EU vil have et opgør med de fertilitetsforstyrrende kemikalier. Spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari opfordrer til, at de nye undersøgelser vil føre til hurtig indgriben fra de danske politikere. 

"Det er afgørende, at Danmark får undersøgt og indført forbud mod de kemikalier, der ødelægger mænds sædkvalitet. Vi kan ikke vente på, at EU løser problemet, det går alt for langsomt," siger Kari i en pressemeddelelse. 

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00