Flere danskere benytter sig af forebyggende tilbud

NOTE: Befolkningen benytter i stigende grad de forebyggende tilbud, som det offentlige tilbyder. Det kan være skoletandplejen, graviditetsundersøgelser eller vaccination.
Maria Dalby
Fakta

SUSY-undersøgelserne er nationalt repræsentative undersøgelser, der følger udviklingen i danskernes sundhed og sygelighed, sundhedsvaner, kontakt til sundhedsvæsenet, levevilkår mv. SUSY-2005 bygger på svar fra personlige interview af 14.566 personer. De tidligere undersøgelser er gennemført i 1987, 1994 og 2000.

Statens Institut for Folkesundhed (SIF), Syddansk Universitet har udarbejdet en interaktiv internetdatabase for SUSY-undersøgelserne. I internetdatabasen kan man selv foretage analyser og danne tabeller og kort ud fra data fra de gennemførte undersøgelser i 1987, 1994, 2000 og 2005.


Kilde: Institut for Folkesundhed
En stor sundhedsundersøgelse viser, at danskernes brug af forebyggende ordninger er steget gennem de sidste fem år. Flere folk fik eksempelvis målt deres blodtryk i 2005 i forhold til 2000. Tallet var konstant fra 1987 til 2000. Det samme billede tegner sig inden for måling af kolesteroltal. Det skriver Institut for Folkesundhed i deres nyhedsbrev.

Stabil fremgang
Resultaterne kommer fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen, SUSY 2005, der belyser befolkningens brug af udvalgte former for forebyggende ordninger.

Næsten 58 pct. af befolkningen fik inden for det sidste år målt deres blodtryk, og kun en meget lille del af befolkningen, godt 4 pct., oplyser, at de aldrig har fået målt deres blodtryk. Hver fjerde har fået målt kolesteroltal, mens kun halvdelen siger, at de aldrig har fået målt det. Godt 23 pct. har inden for det sidste år været til en forebyggende helbredssamtale. Kun 47 pct. har aldrig været til en forebyggende helbredssamtale.

Besøgende ved tandlægen er også stigende, i løbet af de sidste fem år er andelen af folk, der regelmæssigt går til tandlæge steget fra 72 pct. til 79 pct. i 2005.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00