Debat

FOA og Kræftens Bekæmpelse: Hvorfor skal drenge mellem 15 og 18 ikke tilbydes forebyggelse for kræft?

Det er urimeligt, at ikke alle drenge under 18 år tilbydes gratis HPV-vaccination ligesom pigerne. Vaccinen kan forhindre flere alvorlige kræftformer, der også rammer mænd. Drenge, der ikke er omfattet af det gratis vaccinationstilbud, er afhængige af om deres forældre selv kan betale. Det giver en uacceptabel ulighed i sundhed, skriver Torben K. Hollmann og Jesper Fisker.

Selvfølgelig skal alle drenge tilbydes en kræftforebyggende vaccine, skriver Torben K. Hollmann og Jesper Fisker. 
Selvfølgelig skal alle drenge tilbydes en kræftforebyggende vaccine, skriver Torben K. Hollmann og Jesper Fisker. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Jesper Fisker
Torben Klitmøller Hollmann
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag kan drenge blive gratis HPV-vaccineret, fra de fylder 12 år, til de fylder 18 år. Det er glædeligt. Det gratis vaccinationstilbud er udvidet, så det også gælder drenge op til 14-15-års alderen (født i 2006 og 1. halvdel af 2007) samt de 18-25-årige mænd, der har sex med mænd. Det er også glædeligt.

Men her stopper festen også, for til gengæld skal forældre lige nu selv betale de op til 4.000 kroner, som vaccinen koster, hvis deres søn er 16 eller 17 år (født i 2003-05). Det har mange forældre ikke råd til, og det skaber en urimelig ulighed i kræftrisikoen.

Skævheden ses desværre tydeligt i statistikken. Således er næsten syv gange flere drenge i aldersgruppen i Hørsholm vaccineret, når man sammenligner med Lolland.

Det er en uacceptabel ulighed i et sundhedsvæsen, vi ellers siger, er lige for alle. Det er endnu et eksempel på, at vores sundhedsvæsen er med til at skabe ulighed. Nu ikke kun gennem strukturer og tilgængelighed, men også fordi man ikke har penge på bogen.

Vi efterlader nogle drenge på perronen
I dag kan piger blive vaccineret gratis, indtil de fylder 18 år.  Vi mener, at drenge bør have samme tilbud for at sikre ligestilling mellem kønnene og for at sikre, at det ikke er forældrenes pengepung, der afgør om deres søn bliver beskyttet mod kræft som følge af HPV.

Derfor er det vores klare opfordring til regeringen, at det nuværende tilbud udvides til også at omfatte drenge født i 2003, 2004 og 2005. I vaccinationsregistret kan man tydeligt se, at forældrenes egenbetaling betyder fravalg af vaccination. Kun 12 til 19 procent er færdigvaccineret i de årgange, der selv skal betale for vaccinen, mens 83 procent af de 12-13-årige drenge, der kan blive vaccineret gratis, har fået første stik og 45 procent er allerede færdigvaccinerede. 

Gratis HPV-vaccine til alle drenge vil redde liv
Forestil jer, at det værste sker for nogle af de forældre, der ikke havde 4.000 kroner til en HPV-vaccination, og deres søn bliver ramt af kræft som voksen. Hvilken følelse sidder den familie tilbage med? Hvad siger det om den måde vi prioriterer sundhed i Danmark på, at vi har vaccinestrategi for nogle, men ikke alle? 

Skævheden ses desværre tydeligt i statistikken. Således er næsten syv gange flere drenge i aldersgruppen i Hørsholm vaccineret, når man sammenligner med Lolland.

Torben K. Hollmann og Jesper Fisker, hhv. sektorformand, FOA og direktør, Kræftens Bekæmpelse

En realistisk vurdering er, at det vil koste under 90 millioner kroner at vaccinere de tre ekstra årgange af drenge. Beløbet afhænger naturligvis af, hvor mange drenge, der tager imod tilbuddet om gratis vaccination. 

De penge vil være godt givet ud. Hvis man per 1. januar 2021 havde et tilbud om gratis HPV-vaccination til alle drenge under 18 år lyder et konservativt estimat, at hvis 60 procent blev vaccineret, ville det forebygge 391 tilfælde af kræft, og hvis vi kommer op på 80 procent, vil det betyde 521 færre tilfælde af kræft.

Vaccinen beskytter effektivt mod kræft
HPV-vaccination beskytter både mænd og kvinder mod en række kræftformer, blandt andet analkræft. Vaccinen formodes også at kunne beskytte mænd mod peniskræft.

Der er konstateret en markant stigning i HPV-relateret mundsvælgkræft siden 2010. Selvom vaccinen ikke er godkendt til forebyggelse af mundsvælgkræft, er der bred enighed blandt læger og forskere om, at HPV-vaccination også vil beskytte både mænd og kvinder mod denne kræftform.

En helt ny dansk undersøgelse viser, at HPV-vaccination nedsætter risikoen for livmoderhalskræft markant for kvinder, der er blevet HPV-vaccineret, før de fyldte 20 år. Vaccinen virker, og derfor er der overhovedet ingen gode grunde til, at ikke alle drenge får den samme gode beskyttelse mod HPV-relateret kræft.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00