Fodterapeuter hiver Sundhedsministeriet i retten

NYHED: Landets fodterapeuter har anlagt sag mod Indenrigs- og Sundhedsministeriet ved Østre Landsret. Striden handler bl.a. om bøde-trusler fra Lars Løkke Rasmussen (V). Fodterapeuterne føler sig "stavnsbundet" til en overenskomstaftale, de opsagde 1. juni. Kammeradvokaten afviser alle anklager.
Lars Igum Rasmussen

Vi har aftalefrihed i Danmark, så det er ret krænkende, at man ikke kan opsige en aftale. I vores øjne er det et brud på Grundloven

Jann Pristed
Formand for Landsforeningen af Statsautoriserede Fodterapeuter
Landets godt 1350 statsautoriserede fodterapeuter hiver nu Indenrigs- og Sundhedsministeriet for retten.

I Østre Landsret skal ministeriet svare på kradse beskyldninger fra fodterapeuterne om "magtfordrejning", "stavnsbinding" og "tvunget honorar".

1. juni opsagde Landsforeningen af Statsautoriserede Fodterapeuter (LASF) overenskomsten med Sygesikringen.

106.000 tilskudsberettigede patienter, hovedsageligt diabetikere, tages dermed som gidsler i en overenskomstkonflikt mellem fodterapeuterne og det offentlige, fordi patienterne i dag betaler mere af egen lomme, end før konflikten brød ud.

Dokumentation
Fodterapeuterne og det offentlige:

  • 1981: Fodterapeuterne indgår overenskomst med det offentlige gennem Sygesikringen.

  • 1. juni 1998: Lov om offentlig sygesikring i hvilken det offentlige yder støtte til fodterapi efter henvisning af en læge. Loven understreger også, at det er sundhedsministeren, der skal godkende overenskomsterne. §12a sikrer, at ministeren kan indføre regler, så patienterne ikke havner i en situation uden overenskomst, hvor egenbetalingen stiger. Bestemmelsen udspringer af et forhandlingsforløb med De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i 1990-1991. Det er denne paragraf, der henvises til i den meget omstridte bekendtgørelse fra Lars Løkke Rasmussen, der er sagens kerne.

  • 1. september 2000 - 1. april 2002: Overenskomstkonflik mellem Landsforeningen af Statsautoriserede Fodterapeuter (LASF) og Sygesikringen.

  • 30. maj 2005: Sundhedsministeriet udsender bekendtgørelse nr. 390 om tilskud til sygesikringsloven til fodbehandling, herunder bestemmelser om maksimale honorarer samt bødestraf for overtrædelse. Bestemmelser om bøder og fastsat honorar findes der hjemmel for i sygesikringsloven §12a. Virkning fra 1. juni 2005.

  • 1. juni 2005: Overenskomsten mellem fodterapeuterne og Sygesikringens Forhandlingsudvalg bortfalder pga. uenighed om honorarstørrelse mv.

  • 13. juni 2005: Fodterapeuterne stævner Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Stævningen er udarbejdet af advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg.

  • 23. august 2005: Kammeradvokaten kommer på vegne af Indenrigs- og Sundhedsministeriet med sit svarskrift. Påstand: Frifindelse.

    1981-2005: Sundhedsministeriet har aldrig tidl. indført bestemmelser om bødestraf for fodterapeuter og lignende brancher - fysioterapeuter, kiropraktiere, tandlæger og psykologer. Det er sket i denne sag.


  • Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00