Forebyggelseskommission fravalgte medicin

MEDICIN: Lægemiddelindustriforeningen kritiserer Forebyggelseskommissionen for at ignorere medicin som forebyggelse. Kommissionsformand erkender fravalget og potentialet - men der var ikke tid.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Man kunne sagtens have regnet mere på, om forskellige screeninger og brugen af forebyggende medicin kan give højere levealder til en rimelig pris.

Mette Wier
Formand, Forebyggelseskommissionen

Medicin mod forhøjet blodtryk. Medicin mod forhøjet kolesterolindhold i blodet. Flere vacciner og screeninger mod flere kræftformer. Det er nogle af de tiltag, som Lægemiddelindustriforeningen (Lif) gerne havde set, at Forebyggelseskommissionen havde haft med i deres endelige rapport.

I dagens anden artikel peger Lif's administrerende direktør på, at medicin også er forebyggelse i form af vacciner, eller når medicin bruges til at sænke blodtryk og kolesteroltal, så patienter ikke får hjerneblødninger og kredsløbsygdomme.

"Fælles for disse sygdomme er, at de er meget simple at diagnosticere, og der findes medicin, som kan sænke blodtrykket eller kolesteroltallet, ligesom at sukkersygepatienter kan hjælpes. Det er jo dokumenteret, at sygdomsforebyggende behandling skaber hurtige og markante resultater. Arbejdet med at få danskerne til at spise sundt og motionere samt ryge og drikke mindre er en meget mere usikker og langsigtet proces," siger Ida Sofie Jensen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00