Debat

Foreningen af Yngre Psykiatere til SF: Vi har brug for ressourcer - ikke politiske reformer

Vi har brug for et solidt fundament og ressourcer til at kunne træffe gode faglige beslutninger og udvikle systemet, ikke fagligt ringe funderede politiske retninger og reformer, skriver Kasper Jessen, Martin Rimvall og Ida Maria Ingeholm Klinkby.

Foto: Ida Marie Odgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi er i Foreningen af Yngre Psykiatere enormt positive over, at psykiatrien får den opmærksomhed i Folketinget, som vi mener den fortjener. Psykiatriordfører Trine Torp (SF) har dog i et indlæg i Altinget ganske unødigt beskyldt Dansk Psykiatrisk Selskab for at være ”bedrevidende” og ”systembevarende”, samt påstået at brugen af psykofarmaka er i eksplosiv vækst.

Læger i psykiatrien har i årevist forgæves råbt op om mangel på ressourcer i både hospitalspsykiatrien for de mest alvorligt syge borgere (hvor megen tvang kan undgås), samt i den ambulante psykiatri og påpeget de uacceptable ventetider for at komme i kontakt med privatpraktiserende psykiatere og børne- og ungdomspsykiatere.

Det store spørgsmål er derfor, om der er behov for at bruge tid på at finde nye retninger og reformer for psykiatrien baseret på blandt andet Trine Torps udsagn, hvis der ikke foreligger ressourcer til stabilitet i den aktuelt udsultede psykiatri?

Styrk det faglige fundament

I debatten om styrkelsen af psykiatrien bliver der ofte sat lighedstegn mellem god psykiatri og nedsættelse af brugen af medicin og involvering af læger. Vores politikere må bare ikke glemme, at den medicinske behandling er et enkelt hjørne af psykiatrien, som kan være livsredende for nogle og en vigtig brik i behandlingen for andre.

Vi oplever, at debatten i Folketinget er for snæversynet og med manglende anerkendelse af de mange dygtige og engagerede medarbejdere i psykiatrien

Kasper Jessen, Martin Rimvall og Ida Ingeholm Klinkby
Bestyrelsesmedlemmer i Foreningen af Yngre Psykiatere

Hvis fundamentet imidlertid var stabilt med tilstrækkelige ressourcer, der kunne opretholde en ensrettet og veletableret behandling i vores dagbehandlingstilbud, kunne man forestille sig, at nogle patienter ikke ville få det så dårligt, at de får behov for sengepsykiatrien og eventuel tvang.

Vi bliver desværre nødt til at tilbagevise Trine Torps påstand om en ”eksplosiv vækst” i psykofarmaka – en ukorrekt påstand, som desværre skaber usikkerhed i befolkningen. Tal fra Danmarks Statistik fra 2019 viser at antallet af borgere, der bruger psykofarmaka, er på det laveste i 20 år. Dette fald kan skyldes den store reduktion i anvendelsen af benzodiazepiner samt stagnering i brugen af andre psykofarmaka.

Der er i forvejen en enormt engageret, passioneret og dygtig tværfaglig psykiatri bestående af uundværlige medarbejdere fra flere forskellige arbejdsområder (læger, psykologer, sygeplejersker, pædagoger med flere).

Vi oplever dog ikke, at psykiatriens medarbejdere har de nødvendige ressourcer til at kunne varetage netop den opgave, som de er uddannet til. Derfor bør man fra politisk side snarere investere i et godt og stabilt fundament, som psykiatrien kan bygge videre på i stedet for at opfinde nye retninger og reformer, der skal bygges på et ustabilt fundament.

Dette fundament skal dog udarbejdes bredt for alle samarbejdspartnere indenfor den bio-psyko-sociale model. Arbejdet med patienter i psykiatrien skal i mange tilfælde, og særligt i mere alvorlige tilfælde, ledes af læger, der har den nødvendige viden indenfor alle tre aspekter af modellen – ligesom patienter med brystkræft skal have en kræftlæge i spidsen for deres behandling.

Det er ikke bedrevidende – det er nødvendigt. Dermed ikke sagt, at læger er hævet over alle andre og psykiatrien – en stråmand, som Trine Trops desværre opstiller, og som vi ikke genkender fra vores hverdag.

Snæversynet debat

Alle kan blive enige om, at psykiatrien ville have gavn af nye behandlingsformer, ligesom alle andre specialer – men det nytter ikke noget at bygge en etage på et i forvejen ustabilt fundament.

Det er utidigt, når regeringen og dens støttepartier med Trine Torp i spidsen kommer med målsætninger for psykiatrien, lige inden ti-årsplanen udkommer

Kasper Jessen, Martin Rimvall og Ida Ingeholm Klinkby
Bestyrelsesmedlem i Foreningen af Yngre Psykiatere

Vi oplever, at debatten i Folketinget er for snæversynet og med manglende anerkendelse af de mange dygtige og engagerede medarbejdere i psykiatrien. Derudover kan vi ikke lade være med at kommentere på Trine Torp forestilling om, at læger forfordeler forskning i psykosociale behandlinger.

Der udføres aktuelt storstilede forskningsforsøg med henblik på medicinnedtrapning for patienter med skizofreni, forsøg med nye terapeutiske behandlingsformer såsom virtual reality og avatar-terapi. Og det dansk-udviklede Mind My Mind-program er et af verdens størst gennemførte forskningsforsøg sigtet mod forebyggelse af psykisk mistrivsel blandt børn og unge.

Dette er blot nogle få af de projekter, som løftes af læger og andre faggrupper fra psykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien.

En håndsrækning

Det er utidigt, når regeringen og dens støttepartier med Trine Torp i spidsen kommer med målsætninger for psykiatrien, lige inden ti-årsplanen udkommer.

I Foreningen af Yngre Psykiatere håber vi, at det ikke afspejler, hvorledes de vil behandle psykiatrien efter 10-års planen. Heldigvis står eksperter klar med konkrete forslag til finansiering indenfor psykiatriens aktuelle rammer.

Vi vil også gerne række hånden ud til psykiatriordfører Trine Torp og fortælle om alt det, vi kan i psykiatrien, som man kan bygge og udvikle på. Vi har brug for et solidt fundament og ressourcer til at kunne træffe gode faglige beslutninger og udvikle systemet, ikke fagligt ringe funderede politiske retninger og reformer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

Ida Ingeholm Klinkby

Forperson, Foreningen af Yngre Psykiatere, læge, Region Hovedstadens Psykiatri
cand.med. (Københavns Uni. 2015)

0:000:00