Debat

Forringede forhold for fødende

DEBAT: Vilkårene for nye og kommende mødre og deres jordemødre skal forbedres på landets fødegange. Det skriver Karl Bornhøft (SF) i sit debatindlæg.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karl H. Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører

Gennem en årrække har regeringen gennemført besparelser i de danske kommuner og regioner, og nu kan konsekvenserne desværre mærkes på landets fødestader og i sundhedsplejen.

Jordemødrene oplever en uhyre stor travlhed, hvor de knapt har tid til frokost eller til at blive ved den fødende. Og de er derfor bekymrede for de kommende og nybagte mødre.

Samtidig kan sundhedsplejersker landet over fortælle, at flere nybagte mødre får alt for lidt hjælp til at komme i gang med at amme deres barn, og at de opgiver at amme. På Hvidovre Hospital har det ført til genindlæggelser af flere spædbørn på grund af underernæring, og det synes jeg ganske enkelt er skræmmende.

Jeg kan ikke acceptere, at førstegangsfødende mod deres vilje bliver sendt hjem få timer efter fødslen. Og nyfødte skal ikke risikere underernæring, når det nemt kunne undgås med hjælp og støtte til, at kvinden kommer i gang med at amme.

Derfor vil jeg sikre, at gravide, fødende og nybagte mødre får den rette omsorg. Jeg holder fast på, at kvinderne har ret til fødselsforberedelse og ret til en jordemoder under hele den aktive fase af fødslen - og helst en jordemoder, som kvinden kender i forvejen og er tryg ved.

Samtidig skal hun ikke sendes hjem umiddelbart efter fødslen, men have mulighed for at blive på fødestedet til amningen er i gang. Alt dette er faktisk også Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Jeg er glad for, at forholdene på landets fødegange er kommet på dagsordenen. For vi trænger til en debat omkring, hvordan vi kan forbedre vilkårene for de kommende og nybagte mødre - og for deres jordemødre.

Folketinget har slået fast, at regionerne skal sikre, at hospitalerne lever op til anbefalingerne. Men som sagt er det økonomiske midler og ikke den gode vilje, der mangler.

I SF's og Socialdemokraternes fælles skatteudspil "Fair Forandring" vil vi lægge afgifter på usunde varer, og til gengæld give pengene - over 3 milliarder kroner - til vores sygehuse, og 2 milliarder til sundhedsfremme og forebyggelse.

Og det er penge, der naturligvis også vil forbedre forholdene på landets fødegange og i svangreomsorgen generelt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00