Fra fond til forsker: 50 millioner om året skal udbrede datalogi i forskningen

FONDE: Villum Fonden vil fremme forskning med det ene ben i datalogi, Novo Nordisk vil styrke naturvidenskabelige projekter for børn og unge, og læger på Rigshospitalet vil undgå at genere spædbørn, når de tjekkes for øjensygdom.

'Big data' kommer til at hjælpe mange forskningsområder, herunder sundhed, samfundsvidenskab og humaniora, mener Villum Fonden. 
'Big data' kommer til at hjælpe mange forskningsområder, herunder sundhed, samfundsvidenskab og humaniora, mener Villum Fonden. Foto: Kacper Pempel / Reuters / Ritzau Scanpix
Astrid Johanne Bjørnskov

Mange spændende gennembrud i forskning sker i grænseflader imellem discipliner. Derfor vil Villum Fonden fremme den tværfaglige forskning. Og det er særligt faget datalogi, de vil udbrede.

"Digitalisering, kunstig intelligens og big data kalder på tværfaglige samarbejder, der kombinerer ekspertise inden for datalogi med andre fagområder som for eksempel teknisk videnskab, naturvidenskab og også gerne humaniora og samfundsvidenskab. Det er i samarbejdet og grænsefladen, at der skabes ny viden," siger forskningsdirektør Thomas Bjørnholm.

Programmet 'Villum Synergy' støtter tværfaglige samarbejde på to niveauer. For det første kan forskere søge mindre pilotbevillinger på to-tre millioner kroner til nye toårige samarbejder, der er i den tidligste testfase. Derudover kan etablerede og modne samarbejder søge større bevillinger på 10-20 millioner kroner til forskningsprojekter, der løber over tre-fem år.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00