Haarder: Høreapparats-kritik er pindehuggeri

TILSKUD: Sundhedsministeren afviser S og SF's kritik af, at regeringen har sovet i timen omkring de høje tilskud til høreapparater. Men hvorfor så iværksætte en kulegravning, spørger oppositionen.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta

Sagen kort:

For at mindske ventetiden til at få en høreundersøgelse og et høreapparat gjorde Nyrup-regeringen det muligt for patienter at få offentligt tilskud til at opsøge privatklinikker.

Med Lars Løkke Rasmussen som sundhedsminister blev tilskuddet sat voldsomt i vejret for at få bugt med ventetiden.

Krikken er blandt andet:

Tilskuddet er blevet alt for højt, og de høje tilskud fik mange ørelæger til at oprette deres egne øreklinikker. Nogle læger har så lavet undersøgelse af patienters behov for høreapparat for derefter at henvise dem til deres egen klinik, hvor de har tjent penge på salg af høreapparatet og selve tilpasningen.

Fagfolk har peget på, at denne model har bevirket, at disse læger har været meget opsatte på, at patienterne skal have høreapparater, ligesom kommuner mener, at de private høreklinikker næsten altid vælger de dyreste løsninger.

Der er eksempler på, at private operatører ikke har oplyst patienterne om, at de kan vælge høreapparater til en pris, hvor det offentlige tilskud dækker hele udgiften.

Et timelangt samråd bragte ikke oppositionen og sundhedsminister Bertel Haarder (V) nærmere hinanden i sagen omkring det offentlige tilskud til høreapparater.

Sommerens artikler i Jyllands-Posten og senest tv-programmet Operation X's afsløringer af problemer på området havde sendt både socialminister Benedikte Kiær (K) og Bertel Haarder i åbent samråd i Folketingets sundhedsudvalg.

SF's ordfører på området, Karl Bornhøft, krævede svar fra begge ministre om, hvorfor det først er efter heftig medieomtale, at regeringen har besluttet sig for at kulegrave området, eftersom tilskuddet allerede i 2002 blev hævet fra 3.000 til 5.000 kroner.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00