"Halv milliard til psykiatrien forslår som en skrædder i helvede"

SUNDHEDSREFORM: De ekstra penge, som regeringen og Dansk Folkeparti har fundet til psykiatrien, rækker til 30-50 ekstra intensive sengepladser og 15 nye speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri. Bedre end ingenting, men slet ikke nok, lyder kritikken fra Dansk Psykiatrisk Selskab og Bedre Psykiatri.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Det er, som om man ikke har forstået, hvor alvorligt ramt psykiatrien er efter alle de års underprioritering og underfinansiering.

Gitte Ahle
Fmd, Dansk Psykiatrisk Selskab

Den politiske aftale om sundhedsreformen, som blev præsenteret i tirsdags, rummer et løft af psykiatrien.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at øremærke 100 millioner kroner mere om året til psykiatrien fra 2021-25.

Det er et mærkbart løft i forhold til regeringens reformudspil fra januar, hvor psykiatrien var stort set fraværende.

Dokumentation

Sådan vil regeringen og Dansk Folkeparti styrke psykiatrien

Styrkelse af kapacitet og kvalitet for de mest syge psykiatriske patienter – intensive pladser
For at styrke indsatsen for de mest syge psykiatriske patienter og samtidig understøtte en øget sengekapacitet afsættes yderligere 60 millioner kroner årligt til oprettelsen af nye intensive sengepladser i psykiatrien frem for opgradering af eksisterende senge.

Dette betyder, at sengekapaciteten øges på landsplan, samtidig med at den intensive indsats styrkes.

Prioriteringen kommer oven i aftalen om finansloven for 2019, hvor regeringen og Dansk Folkeparti afsatte 70 millioner kroner årligt til en opgradering af sengepladser i voksenpsykiatrien til intensive sengepladser.

Fremrykket udbygning af behandlingskapacitet i psykiatrisk speciallægepraksis for børn og unge
Der er i dag i alt 16 praktiserende speciallæger i børne- og ungdomspsykiatrien, ujævnt fordelt på tværs af landet. Der afsættes 30 millioner kroner årligt til, at der kan oprettes flere ydernumre for privatpraktiserende speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri.

Midlerne afsættes med henblik på at få flere speciallæger i områder, der i dag ikke har et stort antal privatpraktiserende speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri, det vil sige uden for hovedstadsområdet.

En særlig indsats for sårbare unge
Der er i dag mange unge, der har udfordringer, når de bevæger sig gennem ungdommen mod voksenlivet. Det er en tid, hvor de unge kan være særligt udsatte og psykisk sårbare.

Derfor afsættes 10 millioner kroner årligt fra 2020 til særlige indsatser for sårbare unge mellem 17 og 20 år for at sikre sammenhængende forløb. i overgangen fra børne- og ungepsykiatrien til voksenpsykiatrien.

Læs hele aftalen om sundhedsreformen her


0:000:00