Om  
Jonas Egebart
Søren Brostrøm

Et lysende talent, der nyder stor respekt: Her er Sørens Brostrøms afløser

Det bliver Jonas Egebart, som skal overtage rollen som direktør for Sundhedsstyrelsen efter Søren Brostrøm. Han kommer fra en stilling som direktør for Akutberedskabet i Region Hovedstaden og beskrives som “et åbenlyst talent” af Altingets sundhedspolitiske analytiker.

Efter otte år i front videregiver Søren Brostrøm posten som direktør for Sundhedsstyrelsen til Jonas Egebart.
Efter otte år i front videregiver Søren Brostrøm posten som direktør for Sundhedsstyrelsen til Jonas Egebart.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Når Søren Brostrøm stopper som direktør i Sundhedsstyrelsen i efteråret, bliver det den 45-årige Jonas Egebart, der skal træde i hans fodspor.

Det oplyser Indenrigs- og Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Jonas Egebart kommer fra en stilling som direktør for Akutberedskabet i Region Hovedstaden og har også tidligere stået i spidsen for at drive Nordsjællands Hospital.

"Han er kendt for at have en åben og kommunikerende ledelsesstil og vil som direktør stå i spidsen for den fortsatte udvikling af Sundhedsstyrelsen i retning af en endnu stærkere kernefaglighed, mere digitalisering og endnu større inddragelse af nøgleinteressenter," udtaler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

Søren Brostrøm stopper i stillingen som direktør for Sundhedsstyrelsen 1. oktober, hvorefter Jonas Egebart tager over.

Godt nok kender han sundhedsvæsenet fra sit arbejde i regionerne, men det svarer til, at han springer nogle trin over og ryger helt op i Superligaen.

Ole Toft
Altingets sundhedspolitiske analytiker

"Jeg glæder mig meget til arbejdet i Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen står som det faglige fyrtårn i sundhedsvæsenet og har en væsentlig rolle i den nødvendige udvikling, der skal ske på tværs af alle sektorer," lyder det fra Sundhedsstyrelsens nye direktør i pressemeddelelsen.

Nyder stor respekt

Ifølge Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, har Jonas Egebart, trods sin unge alder, i en årrække gjort sig heldigt bemærket.

“Jonas Egebart bliver set som en, man kan kaste ud med en faldskærm ned over svære opgaver. Han nyder stor respekt inden for sundhedsvæsenet og er kendt for at være enormt god til at samarbejde,” siger Ole Toft.

Samtidig hæfter Altingets sundhedspolitiske analytiker sig ved, at Sundhedsstyrelsen har valgt en yngre – og mindre erfaren direktør i form af Jonas Egebart.

“Det er en ny verden, han træder ind i. Godt nok kender han sundhedsvæsenet fra sit arbejde i regionerne, men det svarer til, at han springer nogle trin over og ryger helt op i Superligaen,” siger Ole Toft.

Det kan ifølge Ole Toft skyldes, at Jonas Egebart fra en ung alder er blevet sat til at håndtere en række svære opgaver. Han har været vicedirektør på Bornholms Hospital, været med i byggeprocessen omkring Nordsjællands Hospital. Han gjorde sig heldigt bemærket, da han var leder af Region Hovedstadens corona-taskforce, hvilket også var årsagen til, at han fik Dagens Medicins prestigefyldte ledelsespris.

“Det er lykkedes ham at håndtere nogle virkelig svære opgaver, og derfor må hans evner som problemknuser, leder og gode kommunikative evner have overtrumfet de manglende kilometer i benene,” siger Ole Toft.

Blå bog

Navn: Jonas Egebart

Født: 1978

Erhvervserfaring:

  • Direktør, Akutberedskabet i Region Hovedstaden fra april 2022.
  • Vicedirektør hos Nordsjællands Hospital fra 2018 til 2022.
  • Vicedirektør på Bornholms Hospital fra 2016 til 2017.
  • Sektionschef hos Center for IT og medicoteknologi i Region Hovedstaden fra 2013 til 2015.
  • Afdelingslæge i Region Hovedstaden fra 2009 til 2011.

Uddannelse:

  • Uddannet læge fra Københavns Universitet i 2006.

Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet og LinkedIn

Store sko at fylde ud

Jonas Egebart overtager posten som direktør for Sundhedsstyrelsen efter nogle stormfulde år med Søren Brostrøm i front.

Med coronapandemiens indtog blev den lægeuddannede topembedsmand nemlig kendt vidt og bredt hos danskerne, efter han gang på gang stod klar til det ene pressemøde efter det andet.

Brostrøms rolle i den danske coronaindsats har også løbende fået stor opmærksomhed. Det kom blandt andet frem, at han under pandemien var uenig med statsminister Mette Frederiksen (S) og andre fagfolk om, hvor omfattende Danmark skulle lukkes ned i marts 2020.

Og det er da også store sko, som Jonas Egebart står til at fylde ud ifølge Altingets sundhedspolitiske analytiker.

Brostrøm kommer til at skrive sig ind som af de største direktører i Sundhedsstyrelsens historie.

Ole Toft
Altingets sundhedspolitiske analytiker

“Brostrøm kommer til at skrive sig ind som af de største direktører i Sundhedsstyrelsens historie. Han var en stærk kommunikator og havde en evne til at sætte sig igennem politisk, som vil blive husket,” lyder det fra Ole Toft.

Samme væremåde forventer Ole Toft ikke at se fra Jonas Egebart. Pointen med at vælge ham er nemlig, at man ønsker en styrelsesdirektør, der fylder mindre, og som kan få “sundhedsvæsenet til at lytte lidt mere til politikernes ønsker”.

“Man kan i regeringen håbe, at Jonas Egebart er mere bøjelig i kraft af sin alder og natur end hans forgænger. Samtidig skal Egebart fastholde Sundhedsstyrelsens troværdighed som en faglig instans med armslængde, så sundhedsvæsenets ansatte og aktørerne ikke blot regner ham som sundhedsministerens politiske hånddukke,” siger Ole Toft.

Selvom Jonas Egebart ikke skal håndtere en buldrende coronakrise og et nedlukket samfund på samme vis som Søren Brostrøm er der rigeligt med opgaver på skrivebordet, når han træder ind på sit nye kontor.

“Han kommer på en virkelig svær opgave, for han skal være med til at forenkle og fremtidssikre et historisk presset sundhedsvæsen, der har det med at stritte imod forandring. Jonas skal forsøge at bøje de mange stærke aktører i samme retning” siger Ole Toft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Egebart

Direktør, Sundhedsstyrelsen
cand.med. (Københavns Uni. 2006)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024