Debat

Hjerteforeningen: En røgfri fremtid kræver intenst samarbejde

DEBAT: Der skal samarbejdes og sættes særligt ind over for børn og unge, hvis regeringens mål om en røgfri generation i 2030 skal nås, skriver Kim Høgh, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

Foto: Heidi Maxmilling
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Høgh
Administrerende direktør i Hjerteforeningen

I BT 13. juni 2017 lød det fra regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, at det ikke er Region Hovedstadens rolle ”at gøre regionens hospitaler røgfrie for patienter og pårørende”.

Det var godt nok skuffende. En udmelding, som ikke støtter den krævende kamp for at knække cigaretterne en gang for alle.

At 13.600 danskere hvert år dør på grund af rygning har heldigvis allieret Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, skoler, kommuner, faglige organisationer, fonde, patientforeninger og mange flere.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Hjerteforeningen er en af de mere end 30 aktører, der er gået ind i partnerskabet Røgfri Fremtid, som TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse så flot har grundlagt. Og nu er det tid til handling. Derfor håber vi, at du, Sophie Hæstorp Andersen, læser med her?

Forebyggelse er vejen frem
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har fuldstændig ret, når hun understreger, at vi må løfte i samlet flok, hvis regeringens mål om en røgfri generation i 2030 skal nås. Et mål, Hjerteforeningen hilser meget velkomment, da ét ud af fire tilfælde af hjerte-kar-sygdom kan relateres til rygning.

Andelen af rygere i Danmark er ikke faldet de seneste fem år, så det er tydeligt, at cigaretterne ikke trækker sig tilbage af sig selv.

Kim Høgh
Administrerende direktør, Hjerteforeningen

60 procent begynder at ryge, inden de fylder 18 år, så der er meget sundhed at hente ved at sætte ind tidligt. I samme tråd har Danske Regioner for nyligt understreget vigtigheden af strukturel forebyggelse i sit forebyggelsesudspil ’Sundhed for livet – forebyggelse er en nødvendig investering’.

Netop forebyggelse er særlig vigtigt, når vi taler om børn og unge. Vi må nemlig sikre, at cigaretterne ikke får en plads i bukselommen ved siden af tyggegummi og andet godt. For kommer de først derned, er de svære at slippe af med igen.

Det er tiltag som, at tobaksvarerne skal væk fra hylderne, og at afgifterne på tobaksvarer sættes op, der kan holde røgen væk fra de unge lunger. En prisstigning på 50 procent vil ifølge en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed forhindre omkring 11.000 unge under 25 år i at begynde at ryge (Sundhedsmæssige konsekvenser ved ændringer i tobaksprisen, SIF, 2013), og mindre synlighed vil reducere incitamentet til at ryge.

Nye vaner til børn og unge
Andelen af rygere i Danmark er ikke faldet de seneste fem år, så det er tydeligt, at cigaretterne ikke trækker sig tilbage af sig selv. Derfor kan vi ikke bare fortsætte, som vi gør nu, men må være progressive.

Undersøgelsen ’Danskernes rygevaner’ viser, at hele 60 procent af rygerne ønsker at gøre sig fri af tobakken, og det skal de bakkes op i. Derfor er det flot og fremsynet, at Københavns Kommune med sundhedsborgmesteren i spidsen helhjertet går ind for røgfrihed i hovedstaden. At børn og unge hverken skal udsættes for røg eller begynde at ryge er det helt rigtige perspektiv for at gøre Danmarks fremtid røgfri. 

De unge skal ikke lide under ældre generationers mindre heldige vaner. Et greb til at undgå dette er, at arbejdspladserne bliver røgfri. 15 kommuner har allerede succes med Røgfri arbejdstid, hvilket betyder, at medarbejderne ikke ryger i arbejdstiden, uanset om de er på farten, på kontoret eller arbejder hjemme. Hjerteforeningen arbejder benhårdt på at hjælpe flere kommuner med at gøre arbejdstiden røgfri.

Hvis vi vil nå målet om en røgfri generation 2030, må vi stå sammen om progressive indsatser. En indsats over for børn og unge er nøglen til at bryde med, at næsten hver femte dansker ryger: Hjerteforeningen er så klar til at samarbejde om en røgfri generation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Høgh

Selvstændig, fhv. adm. direktør, Hjerteforeningen
EMP (Insead 2009), MPA (CBS 2002), cand.mag. i fransk og idræt (Københavns Uni. 1997)

0:000:00