Debat

Hjerteforeningen og Region Sjælland: Lav en mere ligelig fordeling af speciallæger

Vi foreslår en etablering af delestillinger, der spreder speciallæger ud over et større område, så flere sygehuse og patienter kan nyde godt af kompetencerne, skriver Anne Kaltoft og Heino Knudsen (S).

I Region Sjælland er der eksempelvis gode erfaringer med tiltag, hvor der et par gange om måneden sendes læger fra et større hospital ud til et sundhedscenter i en mindre by, skriver Anne Kaltoft. 
I Region Sjælland er der eksempelvis gode erfaringer med tiltag, hvor der et par gange om måneden sendes læger fra et større hospital ud til et sundhedscenter i en mindre by, skriver Anne Kaltoft. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Anne Kaltoft
Heino Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig var Hjerteforeningen på rundtur til akuthospitalerne i Region Sjælland for at tage temperaturen på de aktuelle forhold rundt om på hjerteafdelingerne og tale med medarbejderne. Der var mange engagerede medarbejdere blandt både læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Medarbejdere der ville de indlagte patienter det bedste og som ønskede at give dem den behandling, de havde brug for.

Men desværre var der også udfordringer. Udfordringer med rekruttering af læger og sygeplejersker med de rette kompetencer, og udfordringer med i det hele taget at få tilstrækkeligt personale til at kunne yde en tilfredsstillende behandling.

Med manglen på speciallæger er Region Sjælland ramt af en geografisk ulighed inden for sundhed, som man ikke i helt samme omfang oplever andre steder i landet. Det skyldes i høj grad en vis centralisering af speciallægekompetencerne, hvor læger og sygeplejersker søger mod de større sygehuse i de største byer.

Gør noget ved strukturerne 

Der er allerede stor opmærksomhed på rekrutteringsproblematikken i de forskellige regioner, og det er på ingen måde, fordi der mangler velvilje eller engagement hos det sundhedsfaglige personale rundt om i regionerne.

Det er ganske enkelt bare sværere for nogle regioner end andre at tiltrække speciallæger og sygeplejersker

Anne Kaltoft og Heino Knudsen (S)
Hhv. adm. direktør, Hjerteforeningen og regionrådsformand, Region Sjælland

Det er ganske enkelt bare sværere for nogle regioner end andre at tiltrække speciallæger og sygeplejersker, og det har blandt andet medført, at man på enkelte sygehuse har været nødt til at nedlægge sengeafsnit for at opretholde velfungerende afdelinger med tilstrækkelige kompetencer - eksempelvis inden for det kardiologiske område.

Besøget på akuthospitalerne satte naturligt en række tanker i gang, om hvordan man kan løse udfordringerne. Lige nu er der jo med forhandlingerne om den kommende sundhedsreform en oplagt mulighed for at gøre noget ved strukturerne, så patienterne, uanset bopæl, kan få den rette behandling på sygehusene rundt om i landet.

Spred kompetencerne ud over et større område

Et forslag kunne være at lave en mere lige fordeling af speciallægekompetencerne regionerne imellem. Det kunne eksempelvis foregå via etablering af delestillinger, hvor en speciallæge med ansættelse i Region Hovedstaden en gang om ugen rykkede til Region Sjælland og arbejdede der. Det ville sprede speciallægekompetencerne ud over et større område.

Samtidig ville der også skulle tages hånd om problematikken vedrørende den generelle mangel på sundhedspersonale. Der er simpelthen nødt til at blive iværksat tiltag, der sikrer en mere ligelig fordeling af de knappe ressourcer.

Naturligvis er det vigtigt for blandt andre læger og sygeplejersker at kunne sparre med gode fagfæller i det daglige, men via eksempelvis delestillinger vil det være muligt at nyde godt af specialisterne på flere sygehuse.

De stærke kompetencer kan udnyttes på et større geografisk område, så det ikke længere er så vigtigt, hvor i landet man bor

Anne Kaltoft og Heino Knudsen (S)
Hhv. adm. direktør, Hjerteforeningen og regionrådsformand, Region Sjælland

I Region Sjælland er der eksempelvis gode erfaringer med tiltag, hvor der et par gange om måneden sendes læger fra et større hospital ud til et sundhedscenter i en mindre by, hvor de så i samarbejde med sygeplejersker på sundhedscenteret får skabt et specialiseret tilbud for patienter i lokalområdet.

Det er et godt eksempel på decentralisering af specialkompetencer uden at gå på kompromis med det stærke faglige fællesskab på det større sygehus. Samtidig kommer man på denne måde patienterne i møde ved at komme til dem, frem for at de skal ud på ofte lange og strabadserende ture frem og tilbage til et sygehus i den anden ende af regionen.

Dette samarbejde sygehusene imellem inden for den enkelte region må kunne udvides, så det også bliver muligt at dele læger med særlige kompetencer regionerne imellem. På den måde vil de stærke kompetencer kunne udnyttes på et større geografisk område, så det ikke længere er så vigtigt, hvor i landet man bor.

Læs også

Træk på erfaringer med telemedicinsk behandling

Det må også være muligt at trække på de erfaringer vedrørende telemedicinsk behandling, som man med stor succes i øget omfang har gjort brug af under coronapandemien.

I stedet for at møde op til kontrol på sygehuset kan patienten tale med lægen via telefonen eller en særlig skærm, hvor lægen kan tilse patienten. I Region Sjælland er der allerede gode erfaringer med en onlineklinik i psykiatrien, hvor lægerne til daglig sidder i København og har konsultationer med patienter på for eksempel Lolland og Falster.

Med den tilgang vil mange kontroller således fremover kunne klares, uden at man skal rejse over store afstande for at nå frem til sygehuset. Så også på denne måde vil man kunne trække på speciallægekompetencerne, uanset hvilken region patienten og lægen befinder sig i.

I disse tider med mangel på stort set alt sundhedspersonale bliver vi nødt til at nytænke på det sundhedspolitiske område, så vi formår at udnytte de knappe ressourcer bedst muligt. Og lige nu er det helt rigtige tidspunkt med en ny sundhedsreform på trapperne. Der er nemlig brug for nye boller på suppen og flere læger med specialkompetencer på sygehusene over hele landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kaltoft

Adm. direktør, Hjerteforeningen
master i public management (Syddansk Uni. 2016), ph.d. i medicin (Aarhus Uni. 2003), speciallæge i kardiologi, cand.med. (Aarhus Uni. 1990)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00