Højtuddannede udlændinge vælger Danmark fra

EKSPERTER: Højtuddannede udlændinge går udenom Danmark, fordi de siger nej tak til stor omfordeling, viser nye tal. Ærgerligt, at specialiseret arbejdskraft fravælger Danmark, mener Joachim B. Olsen (LA).

Regeringen vil&nbsp;lokke flere højtuddannede udlændinge til Danmark. Men nye tal viser, at vi er blandt EU's dårligste til at tiltrække&nbsp;de eftertragtede specialister.<br>
Regeringen vil lokke flere højtuddannede udlændinge til Danmark. Men nye tal viser, at vi er blandt EU's dårligste til at tiltrække de eftertragtede specialister.
Foto: Heiko Junge/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

Vi har jo blandt andet den såkaldte forskerordning, hvor man netop giver denne gruppe en skattelettelse, så man ved godt, at det er et problem at tiltrække højtuddannede indvandrere, når vi har så høje skatter.

Peter Nannestad
Professor, Aarhus Universitet

Danske virksomheder mister ordrer, og vi går glip af vækst, når arbejdskraft – særligt den højtuddannede – bliver en mangelvare.

Det var budskabet, da Dansk Industri og Dansk Erhverv i sidste uge gik i brechen for at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft. "Det her er et spørgsmål om velfærdsstatens fremtid,” sagde Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, til Berlingske.

Men ifølge nye tal kan netop velfærdsstaten være selve problemets kerne. Tallene stammer fra et speciale fra Aarhus Universitets Institut for Statskundskab, og de viser, at den høje økonomiske lighed, som de nordiske velfærdsstater tilvejebringer gennem høje skatter og omfordeling, gør landene mindre attraktive for de højt specialiserede og eftertragtede udlændinge.

0:000:00