Hvad kan politikerne og sundhedsvæsenet lære af kræftsagen i Århus?

Rapporten om kræftsagen fra Århus bør også være pligtlæsning uden for Region Midtjylland, lyder det fra Sidsel Vinge. Sammen med Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft, analyserer hun kræftsagen, patientrettigheder, strukturkommission og meget mere.

Kommissionsmedlem Sidsel Vinge og direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, er gæsterne i dette afsnit af Altingets sundhedspolitiske podcast. Vært er Ole Toft, der er Altingets sundhedspolitiske analytiker.
Kommissionsmedlem Sidsel Vinge og direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft, er gæsterne i dette afsnit af Altingets sundhedspolitiske podcast. Vært er Ole Toft, der er Altingets sundhedspolitiske analytiker.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

To velkendte gæster tager temperaturen på det danske sundhedsvæsen i denne udgave af Altingets sundhedspolitiske podcast.

Sidsel Vinge er medlem af Sundhedsstrukturkommissionen, og Anne Kaltoft står i spidsen for Hjerteforeningen.

Fra hver deres post analyserer de en række aktuelle emner i dansk sundhedspolitik.

Blandt dagens emner: 

  • Kræftsagen i Århus 
  • Forslag om massiv ændring af lægernes løn 
  • Patientrettigheder - skader de mere end de gavner?
  • Sundhedsvæsenets sande tilstand.
  • Hjerteområdet -  lægerne gider ikke de "kedelige" patienter.

 

Det bliver der sagt:

Anne Kaltoft:

Hvad bekymrer jer i Hjerteforeningen?

"Langt de fleste hjertepatienter fejler ikke noget avanceret og sjældent. Og kompetencerne og ressourcerne til at hjælpe mennesker med almindelig hjertesygdom, forsvinder lige så stille fra regionshospitalerne."

Står sundhedsvæsenet et bedre sted end for et år siden?

"Jeg er mere bekymret nu, end jeg var for et år siden. Man er foran på afvikling af nogle bestemte operationer. Det lyder selvfølgelig tillokkende, men det er jo det samme som, at man kanaliserer ressourcer et bestemt sted hen. Min oplevelse er, at der er andre steder, hvor man mangler ressourcerne, og hvor ventelisterne vokser. Min allerstørste bekymring er, at det bliver tiltagende uattraktivt at arbejde i det offentlige sundhedsvæsen. I hvert fald inde på hospitalerne."

Sidsel Vinge:

Har patientrettigheder flere fordele end ulemper?

”Nu sidder jeg i en kommission, der skal kigge på området. Men jeg tror, at med patientrettigheder - hvis det sådan nogle med maksimale tidsgrænser - der skal vi være sindssygt varsomme.”

Om Implements rapport om kræftsagen fra Århus:

"Den er virkelig interressant læsning. Og den håber jeg, bliver læst i mange direktioner. For den beskriver en ubalance mellem de kompetencer og de handlemuligheder, der er."

Læs også


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kaltoft

Adm. direktør, Hjerteforeningen
master i public management (Syddansk Uni. 2016), ph.d. i medicin (Aarhus Uni. 2003), speciallæge i kardiologi, cand.med. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00